News Flash:

Strategia Guvernului de prevenire a inundatiilor: impadurirea a 20.000 de hectare de teren

11 Octombrie 2013
1306 Vizualizari | 0 Comentarii

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a declarat vineri, la Targu Mures, ca se doreste începerea în aceasta toamna a împaduririi a circa 20.000 de hectare de teren pentru prevenirea riscului de inundatii, împiedicarea scurgerilor de pe versanti si alunecarile de teren.

'Noi vrem, ca în aceasta toamna vrem, sa începem lucrarile la împadurirea unor terenuri în special de pe bazinetele mici pentru a preveni riscul de inundatii. Avem identificate peste 20.000 de hectare de terenuri unde trebuie sa facem împaduriri în regim de urgenta pentru a diminua riscul alunecarilor de teren si a scurgerilor de pe versanti (...) Incepem proiectele de împadurire, a fost un efort pentru a identifica acele terenuri, începem lucrarile de împadurire în aceasta toamna si le continuam anul viitor, facand o esalonare astfel încat în maxim 2 ani sa le finalizam, pentru ca sunt zonele cele mai expuse riscului de alunecari de teren si de scurgeri de pe versanti', a spus Lucia Varga.

Potrivit ministrului, pe langa cele 20.000 de hectare de terenuri prevazute a fi împadurite începand din aceasta toamna, proiectul de modificare a Codului Silvic - aprobat în Guvern si transmis Parlamentului - mai prevede împadurirea a înca 1 milion de hectare de teren pana în 2030, fiind identificate si sursele de finantare.

Lucia Varga a precizat ca pentru împadurirea a peste un milion de hectare în Romania, ministerul este în discutii pentru a cumpara aceste terenuri de la proprietari sau pentru a-i sprijini sa le împadureasca.

Ministrul a spus ca fondurile necesare pentru împadurirea acestor terenuri sunt prevazute tot în proiectul de lege de modificare a Codului Silvic si anume din fondurile generate în urma vanzarii certificatelor de bioxid de carbon.

'Este o sursa identificata, Romania beneficiaza de acest fonduri si cu prioritate trebuie sa le dirijam catre proprietari, asa cum este prevazut si în Codul Silvic, dar si catre împadurirea acestor terenuri. Avem o alta sursa - Fondul de ameliorare - sumele prevazute a fi cheltuite în acest an sunt de 40 de milioane de lei. Avem identificate, o sa le facem publice, am facut aceste evaluari cu Institutul de Hidrologie si cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice, am identificat pe fiecare judet terenurile care trebuie împadurite si le punem la dispozitie în perioada urmatoare', a accentuat ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.


targu mures lucia varga
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1175 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004761 (s)