News Flash:

Aparat unic în vestul României

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie din Timișoara va primi un aparat IRM 3 Tesla

4 Iulie 2023
241 Vizualizari | 0 Comentarii

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara va fi dotat cu cea mai avansată și performantă tehnologie de imagistică prin rezonanță magnetică. Aparatul IRM 3 Tesla va fi unic într-o unitate sanitară publică din vestul României.

Examinarea prin Rezonanță Magnetică 3 Tesla oferă cea mai recentă și precisă analiză imagistică a corpului uman. Acest aparat RMN utilizează un câmp magnetic dublu față de dispozitivul actual existent în spital, care are o valoare de 1,5 Tesla. Astfel, se obțin imagini de înaltă precizie ale organelor supuse investigației.

Aparatul poate fi utilizat ca metodă de diagnosticare pentru toate tipurile de patologii care necesită imagistică, oferind numeroase avantaje față de un aparat clasic. Examinarea imagistică se realizează prin utilizarea unui câmp magnetic și a undelor radio, furnizând imagini foarte clare ale organelor și structurilor corpului uman.


 „Este „următorul nivel” în imagistica medicală. Iar avantajele sunt numeroase, de la timp mult mai redus de investigare, comparativ cu RMN-ul clasic, imagini la rezoluții ridicate, capacitatea identificării unor leziuni de mici dimensiuni, ceea ce face cu putința depistarea unor cancere în stadii incipiente, implicit posibilitatea începerii tratamentului mult mai rapid și creșterea semnificativă a șanselor de vindecare. Totodată, oferă posibilitatea diferențierii unei tumori maligne de una benignă, datorită imaginilor de mare acuratețe și, nu în ultimul rând, datorită tunelului cu deschidere foarte mare, pot fi investigați și pacienții obezi”, precizează prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara.

Aparatul IRM 3 Tesla este utilizat în examinările imagistice ale sânului și prostatei, în afecțiunile la nivelul creierului, coloanei vertebrale și articulațiilor, precum și în zona pelviană. De asemenea, acesta poate fi utilizat pentru scanarea întregului corp, furnizând informații importante în cazul afecțiunilor oncologice cu metastaze.

  „Ceea ce ne dorim, însă, este folosirea aparatului pentru evaluarea imagistică IRM la nivel cardiac. Pentru aceasta sunt necesare soft-uri dedicate, dar rezultatul este unul extraordinar. Practic, vorbim de o analiză completă și complexă a inimii. Se pot verifica modul de funcționare a inimii, tipul de afecțiuni cardiace sau disfuncționalitățile la nivelul vaselor de sânge”, spune prof dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Aparatul este achiziționat prin alocarea de fonduri de la Ministerul Sănătății, care acoperă 90% din costuri, și o contribuție locală de 10% din bugetul Primăriei Timișoara.

„În urmă cu câteva luni, la o vizită făcută în spital de actualul președinte al Camerei Deputaților Alfred Simonis, i-am prezentat necesitatea achiziționării unui asemenea aparat, de ultimă generație. Am obținut atunci promisiunea că Spitalul Victor Babeș va primi fondurile necesare pentru dotarea cu un IRM 3Tesla. În urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătății a inclus unitatea sanitară pe lista celor care urmează să primească banii pentru cumpărarea acestui echipament ultraperformant. Vreau să le mulțumesc deputatului de Timiș Alfred Simonis, pentru demersul sau, dar și Consiliului local și echipei de conducere de la Primăria Timișoara, care vor asigura cofinanțarea”, afirmă prof, dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
  Finanțarea acordată de Ministerul Sănătății este de 12.465.000 lei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004720 (s)