News Flash:

Sorin Rosca Stanescu: Ramanem, pana in martie, cu Ciolos?

27 Octombrie 2016
1099 Vizualizari | 0 Comentarii
rosca stanescu

Daca va fi aplicata legea in litera si in spiritul ei, atunci raspunsul este afirmativ. Alegerile parlamentare nu pot fi organizate la data planificata. Ci mult mai tarziu. Cel mai tarziu pe 19 martie. Ceea ce inseamna ca mandatul lui Dacian Ciolos ar putea fi prelungit pana atunci. Iar acum, cand postez aceasta analiza, Curtea de Apel Bucuresti dezbate aceasta cauza si poate hotari, daca aplica corect legea, amanarea. Uluitor, nu? De fapt, e cat se poate de firesc.


Traim in Romania. In Romania, Legea electorala 208/2015 este cat se poate de explicita in ceea ce priveste listele cu semnaturi depuse de partide. Conform Legii, intarita, atentie, si de o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei, semnaturile sunt date de cetateni nu pentru partide, ci pentru candidati. In mod explicit. Si in mod imperativ. Semnaturile pentru partide nu au nicio valoare juridica. Ori, dupa cum toata lumea stie, partidele prezinta abia acum listele de candidati. In urma cu cateva saptamani, candidatii nu erau cunoscuti. Si, totusi, cum s-au facut listele de semnaturi prezentate la Biroul Electoral Central?


Le reamintesc cititorilor mei sau celor care m-au auzit vorbind in diverse studiouri de televiziune ca am afirmat, de nenumarate ori, ca listele pe care partidele le-au prezentat la Biroul Electoral Central sunt, din mai multe puncte de vedere, ilegale. Sau, daca vreti, nu valoareaza nici cat o ceapa degerata. In primul rand, pentru ca, de foarte multe ori, cetatenii nici macar nu au stiut pentru ce partid au semnat. Pentru ca, amintiti-va voi, toti cei care ati semnat, ca nu ati vazut, in capul tabelului, scris vreun nume de partid. Asa se face ca este perfect posibil si plauzibil – si chiar asta s-a intamplat – ca nenumarati cetateni sa fi fost indusi in eroare. Au crezut ca semneaza pentru PSD si au semnat pentru ALDE. Partidele mari au fost canibalizate, atunci cand s-au strans aceste semnaturi, de catre partidele mici printr-o smecherie foarte simpla. Si anume absenta precizarii pe capul de tabel.


Dar inca si mai grava este a doua ilegalitate in ordine cronologica. Cea semnalata de Partidul A.C.A.S.A. care s-a si adresat, din acest motiv, justitiei. Intr-adevar, respectivele liste de semnaturi nu au absolut nicio valoare, chiar si in eventualitatea in care nu s-ar fi produs prestidigitatia cu capul de tabel pe care orice procuror din Romania o poate dovedi. Listele nu au valoare, intrucat, pe ele, nu apar candidatii. Si nici nu aveau cum sa apara.


La data la care au fost depuse listele la BEC, liste unde, repet, au figurat, in cel mai bun caz, semnaturile sustinatorilor reali ai partidelor, nu erau cunoscuti candidatii. Absolut niciun partid din Romania nu ii stabilise, nu ii batuse in cuie, nu ii comunicase si nu ii trecuse pe capul unui tabel de semnaturi in urma cu cateva saptamani.


Ca atare, partidele au depus la BEC, in loc de liste de semnaturi intocmite in litera si spiritul legii, simple foi de hartie. Maculatura. Zarzavat. Pe care Biroul Electoral Central, alcatuit, atentie, in mare parte, din magistrati si, in totalitate, din persoane despre care se presupune ca au studiat legea dupa care functioneaza, le-a acceptat fara sa sesizeze esentialul. Si anume ca listele sunt ilegale. In mod normal, aceste liste, fara exceptie, ar fi trebuit sa fie respinse. Si puse la tocator.


Asadar, pentru oricine are ochi sa vada si stie sa citeasca un articol de lege, rezulta ca membrii Biroului Electoral Central au savarsit o mare greseala. Greseala care, iata, trebuie indreptata in justitie. De catre Curtea de Apel Bucuresti.


Ceea ce ar insemna, nici mai mult, nici mai putin, daca am fi un stat de drept si daca am vrea cu adevrat sa respectam legile, ca intreg procesul strangerii de semnaturiar trebui reluat.  In felul acesta, alegerile urmeaza sa fie amanate.


Conform Constitutiei, ele trebuie sa aiba loc cel mai tarziu pe 19 martie. Pana atunci, Guvernul Dacian Ciolos ar mai avea timp sa se remanieze de vreo 20 de ori.


alegerile parlamentare ilegale bec semnaturi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006085 (s)