News Flash:

Sinn Fein o acuza pe Theresa May de "esecul monumental" al negocierilor din Irlanda de Nord

5 Iulie 2017
890 Vizualizari | 0 Comentarii
Theresa May
Partidul republican Sinn Fein l-a acuzat marti pe premierul britanicTheresa May, ca este responsabila de "esecul monumental" al negocierilor din Irlanda de Nord care foarte probabil va sta fara guvern pe durata verii, relateaza AFP.
"Sinn Fein este deceptionat, dar nu surprins ca nu s-a ajuns la un acord. Este un esec monumental imputabil premierului Theresa May. Ea a facut sa dea inapoi zeci de ani de munca", a declarat lidera republicanilor din Irlanda de Nord, Michelle O'Neill, in contextul in care negocierile cu DUP sunt la punct mort.
Sefa Sinn Fein a denuntat in mod deosebit alianta pe care conservatorii condusi de Theresa May au incheiat-o cu DUP pentru a continua sa guverneze pe plan national, dupa ce a pierdut majoritatea absoluta la alegerile parlamentare de la 8 iunie.
"Ea depinde de DUP", a acuzat Michelle O'Neill care, la fel ca partidul unionist, a lasat sa se inteleaga ca actuala criza politica din Irlanda de Nord va fi rezolvata cel mai devreme la toamna.
"Ne exprimam regretul ca nu am reusit sa ajungem la un acord in aceasta dupa-amiaza", a comentat la randul ei lidera DUP, Arlene Foster.
Negocierile dintre cele doua partide, obligate sa ajunga la o intelegere pentru a forma un guvern, potrivit termenilor Acordului de Pace din 1998, se afla in impas de peste sase luni si au depasit mai multe termene limita.
Ministrul responsabil de aceasta provincie britanica, James Brokenshire, isi exprimase luni speranta ca se va ajunge la un acord pana la sfarsitul saptamanii. In cele din urma, el ar putea plasa provincia britanica semiautonoma sub administrarea directa a Londrei, pentru prima oara in ultimii zece ani, daca cele doua partide nu ajung la o intelegere.
Coalitia obligatorie dintre DUP si Sinn Fein s-a rupt odata cu demisia, in ianuarie, a vicepremierului Martin McGuinness. Decedat ulterior, responsabilul Sinn Fein protesta astfel impotriva administrarii pe care o considera frauduloasa a subventiilor la energiile regenerabile de catre prim-ministrul si lidera DUP, Arlene Foster.
Aceasta a dus la alegeri anticipate pentru adunarea regionala, la inceputul lunii martie, care nu au facut ca lucrurile sa progreseze. Cu 28 de locuri din cele 90, DUP a incheiat alegerile in frunte, dar a cedat teren in fata Sinn Fein (27 de locuri).
Intre timp, discutiile s-au impotmolit, pentru ca republicanii au insistat in special asupra recunoasterii limbii galeze, o problema pe cat de simbolice, pe atat de sensibila in aceasta regiune bantuita de trecutul sau dureros.

sinn fein premierul britanic theresa may
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1208 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004946 (s)