News Flash:

Sindicalistii de la Complexul Energetic Hunedoara au protestat in fata Tribunalului si Prefecturii din Deva

21 Decembrie 2016
1067 Vizualizari | 0 Comentarii
protest sindicat mina
Mai multi lideri sindicali de la exploatarile miniere si termocentrala Mintia au protestat spontan, marti, in fata sediilor Tribunalului Hunedoara si Prefecturii din Deva, solicitand ca instanta sa stabileasca un nou termen de judecata pentru declararea insolventei Complexului Energetic Hunedoara (CEH). 
Sindicalistii considera ca termenul stabilit initial pe 27 decembrie va face ca activitatea complexului energetic sa se blocheze, mentionand ca intrarea in insolventa este singura care mai poate salva complexul energetic. 
'Motivul pentru care am venit in fata Tribunalului Hunedoara este incercarea de a urgenta judecarea cu celeritate a intrarii in insolventa a CEH. Daca se continua cu aceasta stare in care nu suntem in insolventa, cu conturi blocate, exista un mare risc, acela de a se bloca activitatea pentru ca nu putem achizitiona niciun material si niciun serviciu atat de necesare desfasurarii proceselor de productie in minerit si producerii de energie in termocentrale. De asemenea, nu se pot plati drepturile din contractul colectiv de munca, lucru care genereaza o tensiune extraordinara in randul oamenilor', a declarat presedintele executiv al Sindicatului 'Muntele', Darius Campeanu. 
Liderul sindical a spus ca administratia CEH 'trebuie sa inteleaga' faptul ca drepturile angajatilor prevazute in contractul colectiv de munca trebuie respectate. 
Potrivit acestuia, administratia CEH a anuntat liderii de sindicat ca exista posibilitatea ca unele activitati sa inceteze in cursul zilei de miercuri, fiind vorba de anumite servicii de care conducerea companiei se poate dispensa pe moment. 'Putem ajunge, insa, prin neplata gazului metan, la oprirea termocentralei si a activitatii din subteran', a precizat Campeanu. 
La randul sau, liderul sindical al minerilor de la exploatarea de huila Vulcan, Ioan Ciubotaru, a declarat ca salariatii din schimbul de dimineata au intarziat la intrarea in subteran, solicitand explicatii despre situatia in care se afla CEH. El a mentionat ca minerii nu mai au materiale cu care sa poata lucra in subteran si a cerut demisia de onoare a conducerii CEH. 
'Securitatea oamenilor este pusa in pericol, iar cei din conducere nu au cu ce sa asigure aceasta securitate in subteran. Oamenii au cerut sa li se aduca minima baza de materiale necesara pentru desfasurarea activitatii la fiecare schimb. Cei mai vinovati sunt conducatorii CEH. Eu ii rog sa-si dea demisia, impreuna cu tot consiliul de administratie, si sa plece', a spus Ciubotaru. 
Pe de alta parte, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Paduraru, a declarat ca exploatarea de carbune ar mai avea rezerve de huila pentru inca 25-30 de ani, cu minime investitii in fronturile de lucru. 
'Minerii de la Lonea sunt foarte suparati si sunt in pragul de a iesi in strada. Le este frica de ziua de maine', a afirmat Paduraru. 
CEH risca sa intre in faliment, daca nu se va institui procedura insolventei, este de parere si liderul sindicatului 'Solidaritatea' Hunedoara, de la termocentrala Mintia, Cristian Istoc. 
'Daca nu se intra in inolventa, atunci, cu siguranta, vom intra in faliment cu cel mai mare angajator din judetul Hunedoara. Este insa vorba si de disconfortul populatiei care va ramane fara agent termic in plina iarna, cu acordul tacit al guvernantilor tehnocrati care au dus acest complex in pragul falimentului. Noi militam pentru insolventa si salvarea locurilor de munca', a afirmat Istoc. 
Protestul s-a desfasurat fara incidente, iar liderii sindicali s-au retras dupa circa o ora si jumatate. 
Pe rolul Tribunalului Hunedoara se afla inscrisa marti cererea conducerii CEH de a se stabili un nou termen de judecata pentru declararea starii de insolventa a complexului, inainte de data de 27 decembrie. 
Cu datorii de peste 1,5 miliarde de lei catre diversi furnizori, CEH a solicitat intrarea in insolventa pentru a treia oara in acest an, decizia urmand sa fie luata de o instanta a Tribunalului Hunedoara. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004720 (s)