News Flash:

Norul de poluanti generat de vulcanul din La Palma intra azi in tara si va trece si prin Timisoara

26 Septembrie 2021
370 Vizualizari | 0 Comentarii
vulcanul la palma

Norul de poluanti generat de vulcanul din La Palma intra duminica in tara. Trece si prin Timisoara

Un nor din compusi toxici, generat de eruptia vulcanului din La Palma, va ajunge duminica in Romania. Acesta va intra in tara prin regiunea de vest, pe la Timisoara, dupa care se va extinde.

Vulcanul din La Palma, din arhipelagul Canare, a erupt in urma cu aproximativ o saptamana, generand rauri de lava care au dus inchiderea aeroportului local si la evacuarea oamenilor din zona. Conform Reuters, sambata, vulcanul s-a aflat in cea mai exploziva faza a sa.

Ca urmare a eruptiei, in aer au fost imprastiate cantitati mari de cenusa si de gaze toxice, deteriorandu-i calitatea. Norul de particule poluante a ajuns deja in Europa. Pana luni seara, acesta se va extinde pe intreg teritoriul Romaniei, dupa ce va intra in tara prin regiunea de vest.

Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizica din Iasi, a explicat ca dioxidul de sulf „aduce poluare suplimentara, o potentiala racire a solului si compusi chimici secundari (acizi, sulfati etc.) care sunt adusi la sol prin precipitare, precipitatii si influenteaza concentratia ozonului”.

Desi atmosfera se curata repede de particulele de cenusa, pericolul este reprezentat de produsii gazosi, care „au o viata mult mai lunga, adica efectele asupra climei pot fi importante”, mai explica profesorul pe pagina sa de Facebook.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005036 (s)