News Flash:

Primaria Timisoara da 240.000 de euro cultului ortodox sa puna pavajul lipsa la catedrala

26 Septembrie 2021
385 Vizualizari | 0 Comentarii
Catedrala din Timisoara

Aproape 1,7 milioane de lei aloca Primaria Timisoara, din bugetul local, cultului ortodox roman si cultului mozaic. Biserica Ortodoxa Romana va folosi banii, putin peste 240.000 de euro, pentru a monta pavajul din andezit in zona Catedralei Mitropolitane. Dalele au fost comandate deja de SDM, explica nu demult viceprimarul Ruben Latcau.
 

 
Consilierii locali sunt pusi sa voteze, marti, un sprijin financiar de 1,69 milioane de lei pentru unitatile de cult apartinand cultelor religioase recunoscute din Romania pe anul 2021. Este vorba despre 1,19 milioane de lei pentru cultul ortodox si despre 500.000 de lei pentru cultul mozaic.

Cei peste 240.000 de euro care vor ajunge la ortodocsi vor fi folositi „pentru executare lucrari de infrastructura – montare pavaj din piatra naturala – andezit, in jurul Catedralei Mitropolitane”.

La trotuarele din jurul catedralei se lucreaza, de fapt, din toamna lui 2020. Santierul a fost deschis atunci cand au fost montate trotuarele in patratele, iar fosta administratie a orasului pregatea pentru acea zona un pavaj cu model folcloric. N-a mai apucat sa-l puna, iar noua administratie nu a mai continuat lucrarile. Explicatia a fost ca pentru acea zona nu a existat aviz de la Directia pentru Cultura a Judetului Timis si ca terenul nu este domeniu public.

„Initial, trotuarul de la catedrala a fost realizat fara autorizatie, motiv pentru care au existat intarzieri majore la noul trotuar. Inca din prima clipa am facut pasii necesari pentru a aduce situatia in legalitate – am vorbit cu inspectoratul in constructii si am produs documentatia necesara. Recent, directia de cultura a dat ok-ul la ultima propunere a patriarhiei pentru modelul de trotuar, iar saptamana aceasta a fost ales tipul de piatra, a fost comandata, si, odata ce ajunge, va fi montata. SDM va realiza intreaga portiune, dar dat fiind faptul ca nu toate trotuarele din jur apartin primariei, vom finanta mitropolia pentru lucrarile de pe patrimoniul lor”, explica viceprimarul Ruben Latcau la inceputul lunii septembrie.

Cultul mozaic primeste 500.000 de lei pentru reabilitarea Sinagogii din Cetate, de pe str. Marasesti nr. 6, monument istoric national. Este vorba despre lucrari de interventie de urgenta: lucrari componente artistice Terracota exterior din cadrul proiectului de lucrari de restaurare si reabilitare.

„In Manualul de licitatie – candidatura Timisoara 2021, Capitala Europeana a Culturii (BidBook TM2021), la capitolul «Investitii de infrastructura culturala», «Centrul Cultural Sinagoga» este unul dintre principalele obiective asumate in calitate de oras – Capitala Europeana a Culturii 2021”, scrie in proiectul de hotarare.

In bugetul local pentru 2021 s-a prevazut suma de 2,2 milioane de lei, din care 509.284 lei reprezinta sume angajate prin protocoalele de finantare incheiate in anul 2020 si care nu au fost achitate in exercitiul bugetar anterior. Pentru 2021 au ramas doar 1,69 milioane de lei.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006403 (s)