News Flash:

Se cauta familii care sa locuiasca in gospodariile traditionale din Muzeul Viu al Satului Banatean

15 Octombrie 2013
1198 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Viu al Satului Banatean

Patru familii din mediul rural urmeaza sa locuiasca în casele traditionale din Muzeul Satului Banatean, în mod gratuit, urmand sa devina ghizi pentru turisti, sa le povesteasca despre obiceiurile locului si sa promoveze agroturismul, facand inclusiv demonstratii de mestesuguri populare. Primii vizitatori ar putea trece pragul noilor gospodari de Ignatul (20 decembrie) din 2014, cand vor putea prepara si degusta primele jumari sau carnati proaspeti de porc.

Proiectul autoritatilor judetene este înscris într-un parteneriat intitulat 'Muzeul Viu al Satului Banatean', împreuna cu omologii din Csongrad (Ungaria), care vizeaza pastrarea traditiilor si promovarea multiculturalitatii, lansat marti, la Bastionul Theresia din Timisoara.

'Momentul de astazi survine semnarii contractului de finantare, este un proiect în implementare, pe Programul de Cooperare Romania-Ungaria 2007-2013, cu trei parteneri: lider de proiect - Agentia de Dezvoltare Economica Timis ADETIM, Muzeul Satului Banatean - principal beneficiar si Primaria Municipiului Csongrad (Ungaria)', a declarat marti, pentru AGERPRES, Sergiu Balasa, director ADETIM.

Prin acest proiect partenerii îsi propun sa reconstruiasca patru gospodarii traditionale într-un anumit perimetru al muzeului, respectiv, svabeasca, banateana, ungureasca si sarbeasca, aducand în atentia turistilor obiceiurile de acum peste o suta de ani, cu stilul de viata de atunci.

'Vom recruta patru familii care vor locui aici, vor primi gratuit locuintele, vor primi si salarii, dar vor trai si din ceea ce vor produce aici, efectiv. Pentru igiena locului, le-am proiectat grupuri sanitare moderne, dar mai departe de zona traditionala, mascandu-le', a adaugat Balasa.

Familiile vor fi recrutate din mediul satesc si vor fi stimulate sa se stabileasca permanent în spatiul muzeului, sa creasca animale în gospodaria proprie, sa-si macine cerealele într-o moara ce va fi amenajata acolo, sa traiasca asa cum era viata în gospodariile înstarite romanesti, maghiare, svabesti si sarbesti.

Bugetul total al proiectului este de 1,3 milioane de euro, din care valoarea totala a finantarii nerambursabile este de 895 de mii de euro.

Proiectului li se pot alatura celelalte minoritati care au case traditionale expuse în muzeu, respectiv bulgarii, slovacii sau ucrainenii.

In incinta Muzeului Satului Banatean se afla casele traditionale din tinuturile Banatului si ale Crisanei, reprezentative fiind Casa din Bata (judetul Arad, sec. al XVIII-lea), gospodaria din Capalnas (judetul Arad, sec. al XIX-lea), gospodaria de olar din Jupanesti (Timis, sec al XIX-lea) sau biserica de lemn din Topla (Caras-Severin, sec. al XIX-lea). Tot aici se afla vama veche a Timisoarei, de la începutul anilor 1900, care a functionat la barierele de intrare în oras. AGERPRES


adaugat balasa timisoare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1185 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006332 (s)