News Flash:

Scumpirea gigacaloriei, in aer. Dominic Fritz a retras proiectul de hotarare care stabilea noul pret, s-a cerut dezbatere publica

27 Octombrie 2021
133 Vizualizari | 0 Comentarii
caldura

Consilierii locali ar fi trebuit sa stabileasca, in plenul de marti, noul pret al gigacaloriei pentru timisorenii racordati la sistemul centralizat de termoficare. S-a propus triplarea tarifului, dar primarul Dominic Fritz a anuntat ca el va propune dublarea pretului, pentru ca timisorenii nu vor putea plati facturi triple. Proiectul a fost insa retras de pe ordinea de zi, dupa ce s-a solicitat dezbatere publica.
 
Un proiect de hotarare publicat vineri, 22 octombrie, pe site-ul Primariei Timisoara, spune ca facturile timisorenilor la caldura si apa calda s-ar putea tripla iarna aceasta. Colterm a propus triplarea pretului gigacaloriei, de la 415,39 lei/MWh la 851,27 lei/MWh. Aceasta in conditiile in care subventia primariei, adica diferenta dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei, ar trebui sa ramana la fel – 207,27 lei/MWh.

Practic, daca timisorenii plateau pana acum 208 lei/MWh, de acum inainte vor plati 644 de lei/MWh, in baza proiectului publicat saptamana trecuta.

„In baza calculelor economice si cerintelor legale, acest nou pret este de 851,27 de lei MWh. Intrucat subventia acordata de Primaria Timisoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, pretul local al energiei termice facturata populatiei ar trebui sa creasca de aproape 3 ori, ajungand la 644 lei/MWh, inclusiv TVA”, explica, vineri, Serviciul Comunicare al Primariei Timisoara.

Consumatorii non-casnici, adica firmele abonate la Colterm, spitalele, scolile vor plati, de fapt, 851,27 lei/MWh.

Veneau explicatii atunci si de la primarul Dominic Fritz, care dadea vina pe criza mondiala a energiei si pe pozitia economica vulnerabila a Colterm.

„Criza mondiala a energiei, dar si pozitia economica vulnerabila a Colterm, rezultatul anilor de administratie dezastruoasa, obliga compania sa creasca pretul de facturare, care nu poate fi sub cel de productie. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident ca timisorenii racordati la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de 3 ori la energia termica si de aceea pretul final il vom stabili in urma sedintei Consiliului Local Timisoara”, explica Fritz.

Atat au avut de spus reprezentantii primariei vineri. Primarul Timisoarei a venit luni cu o alta pozitie. Dominic Fritz spunea ca, desi Colterm propune triplarea, el merge pe dublare.

„Colterm a propus triplarea tarifului de termoficare pentru abonatii sai, in contextul cresterii masive a pretului la gaze naturale. Avand in vedere impactul pe care o asemenea masura il va avea asupra timisorenilor, voi propune Consiliului Local sa limiteze aceasta propunere a Colterm la o dublare a tarifului”, a transmis, luni, primarul Timisoarei.

Proiectul n-a ajuns totusi in atentia consilierilor locali, care s-au plans ca n-au primit explicatii de la reprezentantii primariei sau de la Colterm cu privire la calculul folosit de specialistii Colterm pentru noul tarif. Dominic Fritz a decis retragerea lui de pe ordinea de zi, in conditiile in care Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara a cerut organizarea unei dezbateri publice. Ramane de vazut cand va avea aceasta loc.

Marti, chiar in ziua in care ar fi trebuit sa voteze noul tarif al gigacaloriei, cele 56.000 de locuinte din Timisoara racordate la Colterm, alaturi de spitalele si scolile din oras, au ramas in frig, dupa ce E.ON a oprit robinetul de gaz pentru societatea de termoficare.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0831 (s) | 22 queries | Mysql time :0.031346 (s)