Numărul cazurilor de tuberculoză, cunoascută ca boala sărăciei, creşte de la o zi la alta în zona de vest a ţării. Medicii avertizează însă că mare parte dintre cei depistaţi în ultima perioadă nu aparţin unei categorii sociale defavorizate. Specialiştii spun că stresul, indiferența şi un sistem imunitar scăzut sunt principalele cauze care pot declanşa boala. Dovadă stau şi saloanele pline ale Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara. Liviu Oiagă a aflat în urmă cu mai bine de o lună că are tuberculoză. Nu ştie cum a ajuns să contacteze această boală, deşi recunoaşte că nu prea a avut grijă de sănătatea lui: ”Am vut o răceală de prin septembrie - octombrie, mai puternică. Am stat la lucru mai mult, efectiv am stat, că munceam într-un abator. Am răcit, am început să transpir. Am încercat cu medicamente obişnuite şi nimic. Și-am stat aşa pană-n decembrie”.
Acum, trebuie să stea internat în spital cel puţin o lună. Tratament va face şi acasa, în fiecare zi, timp de un an. Tuberculoza este o boală contagioasă, însă la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara saloanele nu sunt izolate, iar holul şi grupurile sanitare sunt comune. Motivul? Lipsa spaţiului, spun reprezentanţii unităţii sanitare. ”Sunt multe cazuri, sunt cazuri care internate, mai tot timpul, spitalul este cu toate paturile ocupate. Nu trebuie să uităm că ţara noastră este, din cate ştiu eu, pe primul loc în ceea ce privește cazurile de tuberculoză din Europa”, ne informează Virgil Musta, purtătorul de cuvant al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara.
Pacienţii cu simptome de răceală puternică ajung, în primă instanţă, la Unitatea de Primiri Urgenţe. ”Marea majoritate a pacienţilor vin prin UPU, şi avem minim, o medie aşa, de cinci tuberculoze pe zi. Au fost foarte mulţi doctori şi asistente care au făcut tuberculoză prin infecţii de la pacienţi”, ne anunță Magda Păscuţ, şeful Secţiei de Imagistică de la Spitalul Judeţean din Timişoara. Digi24.ro
Comentarii (0)