News Flash:

Schimbarile climatice au afectat sanatatea a milioane de persoane la nivel global (raport)

31 Octombrie 2017
968 Vizualizari | 0 Comentarii
schimbari
Schimbarile climatice sunt responsabile de o criza de sanatate publica care a afectat deja milioane de persoane din toata lumea, conform unui studiu citat marti de DPA si Reuters.
Valurile de caldura, alergiile, poluarea din atmosfera si bolile sunt principalele probleme de sanatate asociate incalzirii globale, potrivit concluziile cercetarii publicate in jurnalul medical ''The Lancet''.
''Simptomele resimtite de om ca urmare a schimbarilor climatice sunt neechivoce si potential ireversibile'', se arata in raportul intitulat ''Lancet Countdown'' condus de oameni de stiinta din cadrul a 24 de institutii academice si agentii interguvernamentale din mai multe tari, printre acestea numarandu-se si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Studiul a relevat ca productivitatea muncii in randul lucratorilor agricoli s-a redus cu 5,3% din anul 2000, in special din cauza ca arsita a scazut capacitatea de efort a muncitorilor. Astfel, cresterea temperaturilor a avut impact asupra mijloacelor de subzistenta a indivizilor, familiilor si comunitatilor.
Intre anii 2000 si 2016 a fost observata o crestere cu 46% a numarului de dezastre asociate conditiilor meteorologice, iar 125 de milioane de adulti au fost expusi valurilor de caldura, cei mai vulnerabili fiind cei cu varste peste 65 de ani, impactul asupra sanatatii acestora variind de la insolatii la afectare renala, se mentioneaza in studiu.
Pierderile economice, care nu includ degradarea starii de sanatate, asociate evenimentelor meteorologice extreme, au fost estimate la 129 de miliarde de dolari in 2016.
Studiul a descoperit de asemenea ca bolile infectioase sunt din ce in ce mai raspandite, numarul cazurilor de febra denga — o boala infectioasa cu cea mai rapida raspandire din lume, produsa de un virus transmis prin intepatura unui tantar — aproape dublandu-se in fiecare deceniu incepand din 1950. Aceasta afecteaza in prezent pana la 100 de milioane de persoane pe an, precizeaza sursa citata.
Numarul celor care sufera de malnutritia in 30 de state din Asia si Africa a crescut de la 398 de milioane in anul 1990 la 422 de milioane in 2016. ''Malnutritia este identificata drept cel mai important efect al schimbarilor climatice in secolul XXI'', se mentioneaza in raport.
Schimbarile climatice se asteapta sa aiba un impact asupra productiei agricole. O crestere cu 1 grad Celsius a temperaturii globale conduce la reducerea cu 6% a randamentului culturilor de grau la nivel mondial si cu 10% a celor de orez.
Raportul sustine de asemenea ca cel putin 800.000 de decese inregistrate in fiecare an din cauza poluarii atmosferice sunt cauzate in exlusivitate de arderea carbunelui.
''Acest (raport) este un important semnal de alarma'', a declarat pentru Reuters Christiana Figueres, presedinta comitetului executiv al Lancet Countdown si responsabil pentru clima la summit-ul de la Paris. ''Efectele schimbarilor climatice se intampla aici si acum'', a adaugat aceasta.
Insa, in ciuda datelor ingrijoratoare ale studiului, Anthony Costello, director in cadrul OMS si copresedinte al Lancet Countdown a declarat ca exista ''licariri de speranta'' deoarece desi numarul dezastrelor asociate evenimentelor meteorologice, precum uraganele si inundatiile a crescut cu 46% din anul 2000, numarul deceselor ca urmare a acestora a ramas stabil, ceea ce sugereaza ca societatile isi imbunatatesc masurile de protectie contra catastrofelor provocate de factori de mediu.
Aproape 200 de state vor fi reprezentate la Bonn, in Germania, intre 6 si 17 noiembrie pentru a stabili un ''regulament'' cu privire la acordul climatic de la Paris pentru a face trecerea de la combustibilii fosili.
Studiul Lancet Countdown nu a publicat numarul total de decese ca urmare a schimbarilor climatice. Conform estimarilor anterioare ale OMS, ca ar putea exista circa 250.000 de decese in plus intre anii 2030 si 2050 cauzate de schimbarile climatice.
Conform cercetarii publicata in ''The Lancet'', in cazul a 87% dintre orasele lumii, in care traiesc miliarde de persoane, au fost depistate depasiri ale valorilor orientative ale poluarii stabilite de OMS, precizeaza Reuters.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1174 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008224 (s)