News Flash:

SCANDALUL Facebook-Cambridge Analytica: Mark Zuckerberg admite ca au fost facute "erori"

22 Martie 2018
471 Vizualizari | 0 Comentarii
Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, fondatorul si directorul general al companiei Facebook, a admis miercuri seara ca au existat unele "erori", in prima reactie dupa aparitia informatiilor privind utilizarea ilegala a datelor in scop electoral de catre firma Cambridge Analytica.
"Vreau sa fac o actualizare a datelor despre situatia cu firma Cambridge Analytica, inclusiv despre masurile pe care le-am luat deja si pe care le vom lua. Avem responsabilitatea de a proteja datele utilizatorilor, iar, daca nu putem, nu meritam sa va oferim servicii. (...) Am luat masuri pentru a intelege ce s-a intamplat si pentru a ma asigura ca nu se va repeta. Vestea buna este ca cele mai importante masuri pentru a evita repetarea acestor lucruri au fost luate deja acum cativa ani. Dar am facut si greseli, mai avem de facut lucruri si trebuie sa intensificam masurile", a explicat Mark Zuckerberg.

"Pentru a evita aplicatiile abuzive, in anul 2014 am anuntat modificarea intregii platforme pentru a limita semnificativ cantitatile de date pe care le pot accesa astfel de aplicatii", a spus Zuckerberg, referindu-se la sistemul software dezvoltat de expertul Aleksandr Kogan si de firma Cambridge Analytica.
Un cetatean american a intentat deja un proces in SUA impotriva retelei de socializare online Facebook si a firmei de analize politice Cambridge Analytica din cauza presupusei utilizari ilegale a datelor obtinute din conturile a aproximativ 50 de milioane de utilizatori.
O firma specializata in analizarea datelor online implicata in campania presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit a exploatat in scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetateni americani in ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "razboi psihologic". Un activist pentru transparenta, Christopher Wylie, a dezvaluit pentru publicatiile The New York Times si Observer ca firma Cambridge Analytica, detinuta de miliardarul specializat in tranzactii speculative Robert Mercer si condusa la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorala a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegatori americani pentru a construi un puternic program software in scopul anticiparii si influentarii preferintelor electorale. Aceeasi companie de analize a fost implicata in campania pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit). Steve Bannon a devenit in august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.
Firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase in 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegatorilor americani si a le trimite reclame politice personalizate. Christopher Wylie, care a colaborat cu un profesor de la Universitatea Cambridge pentru obtinerea datelor, a declarat pentru publicatia Observer: "Am exploatat platforma de socializare online Facebook pentru a obtine milioane de profiluri ale alegatorilor. (...) Aceasta a fost baza pe care a fost construita compania".

Documente obtinute de publicatia Observer si confrmate de Facebook releva ca, pana la sfarsitul anului 2015, compania Cambridge Analytica colecta date online la un nivel fara precedent. Facebook nu avertizase inca utilizatorii si luase doar masuri limitate pentru securizarea datelor a peste 50 de milioane de persoane. Potrivit cotidianului The New York Times, copii ale datelor sustrase de firma Cambridge Analytica inca sunt online. Informatiile au fost colectate printr-o aplicatie numita "thisisyourdigitallife", creata de profesorul Aleksandr Kogan in mod independent de activitatea sa de la Universitatea Cambridge. Prin intermediul companiei sale, Global Science Research (GSR), in colaborare cu firma Cambridge Analytica, sute de mii de utilizatori Facebook au fost platiti sa faca teste de personalitate sub pretextul folosirii datelor pentru studii academice. Insa aplicatia colecta si datele din listele de "prieteni" ale celor care au acceptat testele, astfel ca au fost obtinute profilurile a zeci de milioane de persoane. Christopher Wylie a vorbit despre ceea ce a numit "instrumentul de razboi psihologic al lui Steve Bannon". El a explicat ca Steve Bannon si Robert Mercer au avut ideea de a utiliza printr-o metodologie militara megadate si retele de socializare online pentru "operatiuni informationale" asupra electoratului din Statele Unite. Christopher Wylie a contribuit cu idei si s-a ocupat de aplicarea proiectului, inainte de a deveni, in primavara anului 2017, denuntatorul proiectului. De asemenea, Wylie s-a numarat printre sursele care au furnizat informatii pentru un articol scris in 2017 de publicatiile Guardian / Observer intitulat "Marele jaf britanic Brexit", un material care a realizat conexiuni intre campania pentru iesirea din UE, alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA si activitatile Rusiei.
"Pentru acesti oameni, regulile nu conteaza. Pentru ei, este vorba de un razboi si totul este corect. Vor sa poarte un razboi cultural in Statele Unite ale Americii. Firma Cambridge Analytica trebuia sa furnizeze arsenalul pentru acest razboi cultural", a explicat, pentru NYT, Christopher Wylie.

Compania Facebook a anuntat ca a decis suspendarea conturilor firmei Cambridge Analytica, al lui Christopher Wylie si Aleksandr Kogan, un profesor ruso-american. "Este vorba despre o inselatorie. Vom lua toate masurile necesare pentru stergerea datelor sustrase, vom initia actiuni judiciare contra autorilor activitatilor ilegale", a declarat Paul Grewal, vicepresedintele Facebook.
Firma Cambridge Analytica este investigata in Marea Britanie de Parlament si de autoritatile de reglementare sub acuzatia unor activitati ilegale in campania privind referendumul pe tema apartenentei tarii la Uniunea Europeana.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1638 (s) | 35 queries | Mysql time :0.020685 (s)