News Flash:

Sarbatoarea Strazii nu va fi organizata in acest an la Timisoara

8 Octombrie 2013
1529 Vizualizari | 0 Comentarii
Sărbătoarea Străzii (Strassenfest), iniţiată în anul 2008 de scriitorul Daniel Vighi, preşedinte al Asociaţiei Culturale Ariergarda, şi devenită un adevărat brand autumnal al Timişoarei, face o pauză în acest an, din cauza unor neconcordanţe între opiniile iniţiatorului şi ale administraţiei locale.

'Îmi pare rău, nu mai fac anul acesta sărbătoarea. Şi din lipsă de fonduri, şi pentru că oraşul este în mâna unor autorităţi inculte. (...). Să facă ei festivalul cârnaţilor, că la asta se pricep. Nu m-am supărat pe ei (Primărie şi Consiliu Judeţean, n.r.), dar pur şi simplu nu le-am mai cerut bani pentru organizarea Sărbătorii Străzii, pentru că au şi instinctul acesta de a transforma totul în propagandă', a declarat marţi, pentru AGERPRES, prof. Daniel Vighi.

Preşedintele Ariergarda promite că nu va abandona proiectul, dar îl va realiza formă de seminarii, care însă nu vor avea nici pe departe farmecul sărbătorii în stradă, cu tineri şi bătrâni în costume specifice breslelor ori meseriilor, din secolul al XIX-lea.

Primarul Nicolae Robu a afirmat că nu i s-au cerut bani pentru organizarea acestui eveniment, despre care susţine că 'l-a apreciat întotdeauna'.

'Era ceva foarte frumos. Păcat. Mergeam şi eu, în fiecare an când se sărbătorea câte o stradă din Piaţa Unirii, vechea vatră a Cetăţii, şi era foarte frumos. Nu mi s-au cerut bani pentru finanţarea evenimentului', a declarat pentru AGERPRES Nicolae Robu.

Nemulţumirea profesorului Vighi este legată şi de schimbarea din funcţie, în primăvară, de către Consiliul Judeţean Timiş, a fostului director al Muzeului de Artă, Marcel Tolcea, cu actualul deţinător al fotoliului, prof. Victor Neumann, pe care o consideră ca fiind 'o mişcare politică'.

Festivalul stradal ar fi trebuit să aibă loc în prima sâmbătă a lunii Octombrie. În 2008, Daniel Vighi a organizat prima ediţie, cu strada Emanoil Ungureanu sau Piaristen Strasse, cum se numea în veacul al XIX-lea, urmat de străzile de Mercy sau Pacha, locuri pline de istorie şi legende fermecătoare, unde a înnoptat pentru ultima dată pe pământ românesc principele Cuza, în drumul spre exil.

La acest proiect, spunea Daniel Vighi, muncesc intens membrii punctului de lucru al Departamentul de informatizare a resurselor turismului cultural Ariergarda din Berlin, care doresc să relateze istoria străzii Emanoil Ungureanu pe internet.

strassenfest vighi daniel vighi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1307 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007022 (s)