News Flash:

REVOLUTIA FISCALA "reparata" de Guvern. Ordonanta privind salariile, adoptata. Dancila anunta „masuri de echilibrare”: Statul isi asuma plata unei parti din CASS

9 Februarie 2018
935 Vizualizari | 0 Comentarii
dancila 2

Premierul Viorica Dancila a precizat, joi, inaintea sedintei de Guvern, ca a cerut luarea unor „masuri de echilibrare” acolo unde au aparut probleme privind Legea salarizarii, precizand ca statul va asuma plata unei parti din CASS printr-un mecanism simplificat pentru o serie de categorii.
„In urma dezbaterilor din ultimele zile pe tema efectelor Legii salarizarii, dar si a mutarii contributiilor de la angajator la angajat, au reiesit unele probleme. Acolo unde au fost identificate probleme, am cerut imediat masuri de echilibrare, astfel incat nicio categorie socio-profesionala sa nu aiba de pierdut”, a spus Dancila.

Ea a aratat ca in sedinta de Guvern de joi vor fi adoptate o serie de masuri pentru mentinerea venitului lunar net cel putin la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajatii din sectorul privat care beneficiaza de scutiri de impozit pe venitul realizat.

„Avem patru categorii si anume angajatii din IT, cei pe cercetare, dezvoltare si inovare, persoanele care desfasoara activitati sezoniere si salariatii cu dizabilitati incadrati cu handicap grav sau accentuat. Pentru aceste categorii statul isi va asuma plata unei parti din contributia de asigurari sociale de sanatate printr-un mecanism simplificat”, a spus premierul.


Dancila a aratat ca de aceasta facilitate vor beneficia angajatii ai caror angajatori nu au reusit din resurse proprii sa mentina nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 si care, totodata, nu si-au diminuat totalul cheltuielilor de personal fata de luna precedenta.

O alta prevedere a OUG pe care Guvernul o va adopta joi, potrivit lui Dancila, asigura cel putin mentinerea venitului net pentru angajatii din sistemul public, dar si privat care lucreaza part-time.

„Mai exact, incepand cu luna ianuarie 2018 personalului angajat in baza unui contract individual de munca cu timp partial i se va retine CAS si CASS doar la salariul realizat, chiar daca acesta va fi mai mic decat salariul minim pe economie, iar diferenta va fi suportata in numele angajatului de institutia bugetara angajatoare sau de catre angajatorul privat”, a subliniat Dancila.

Premierul a aratat ca o alta masura este cea care vizeaza somerii si celelalte categorii de salariati care se afla in perioada de concediu medical si beneficiaza de indemnizatii de asigurari sociale de sanatatate, pentru care baza de calcul a contributiilor sociale va fi redusa de la valoarea reprezentand salariul mediu brut corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical la venitul efectiv realizat.

„In perioada imediat urmatoare ne vom asigura ca Legea salarizarii unitare isi va atinge obiectivul, acela de a face ordine si echitate in sistemul de salarizare. As vrea sa fac un apel public atat la membrii Guvernului cat si la reprezentantii mass-media, sindicate, patronate si toate celelate categorii implicate sa dam dovada de deschidere si responsabilitate in comunicarea publica”, a mai spus Dancila.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1314 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006628 (s)