News Flash:

Retea de contrabanda protejata la nivel inalt de politisti de frontiera din ITPF Timisoara

2 Iulie 2021
406 Vizualizari | 0 Comentarii
diicot1

Actiune masiva a procurorilor DIICOT si a politistilor de la crima organizata si DGA. Oamenii legii au reusit destructurarea unei retele de contrabanda care avea radacini adanc infipte in ITPF Timisoara – Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera Mehedinti. 90 de persoane au fost duse la audieri, iar prejudiciul se ridica la aproape 4 milioane de lei.

Perchezitiile au vizat 167 de adrese din Mehedinti, Timis, Cluj si Dolj, intr-un dosar de contrabanda, complicitate la contrabanda, trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, compromiterea intereselor justitiei, luare de mita in varianta agravanta, in forma continuata.

Anchetatorii povestesc ca, din 2019, in Mehedinti au actionat membrii unui grup infractional organizat, specializat in contrabanda cu tigari. Marfa era introdusa ilegal in Romania din Serbia, Ucraina si Republica Moldova.

„Organizarea ierarhica si rolurile membrilor in cadrul gruparii erau bine determinate, acestia respectand cu strictete modul de operare si masurile de precautie stabilite, indeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entitatii, astfel incat sa se reduca la minimum riscul deconspirarii activitatii infractionale de catre organele de urmarire penala.

Gruparea era coordonata, in calitate de lider, de catre un suspect, ce avea rolul de a negocia cu furnizorii preturile, cantitatile si sortimentele de tigarete pe care intentiona sa le cumpere, finanta cumpararea acestora si coordona activitatea ilicita de comercializare a tigaretelor de catre membrii de pe palierele inferioare (de preluare, transport, descarcare, depozitare si vanzare), stabilindu-le acestora sarcini precise si modalitatea de desfasurare a operatiunilor de contrabanda.

Membrii gruparii actionau din dispozitia liderului, pe linia preluarii, transportului, depozitarii, detinerii si comercializarii de tigarete provenite din contrabanda, dupa caz, fiecare in raport cu rolul stabilit in cadrul gruparii”, transmit procurorii DIICOT.

Contrabandistii au beneficiat de protectie chiar din interiorul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Mehedinti, unitate subordonata ITPF Timisoara. Surse din cadrul anchetei povestesc ca cel care ar fi sprijinit infractorii ar fi chiar seful politiei de frontiera din Mehedinti.

„Membrii entitatii criminale au beneficiat de sprijinul unor organe de aplicare a legii care, in schimbul unor sume de bani sau favoruri materiale primite periodic sau contextual de la liderul gruparii sau de la alti membri, i-au asigurat pe acestia ca nu vor intreprinde demersurile legale in vederea deconspirarii activitatii infractionale derulate si a tragerii la raspundere penala a acestora. De asemenea, organele de politie asigurau protectia activitatii infractionale si prin furnizarea catre membrii gruparii de date si informatii din cauzele in care acestia erau cercetati.

Multi dintre membrii care sprijineau gruparea infractionala si-au organizat retele proprii de comercializare a tigaretelor, prin cooptarea in activitatea infractionala a altor persoane cu o situatie materiala precara care au acceptat sa vanda tigarete provenite din contrabanda pentru a-si asigura resursele financiare necesare traiului zilnic”, mai spun cei de la DIICOT.

In timpul desfasurarii anchetei, procurorii au mai descoperit o retea de contrabandisti, dar care nu era atat de bine organizata.

„Din ansamblul probator rezulta faptul ca au existat situatii in care factorii decizionali ai celor doua structuri au colaborat in sensul ca au finantat impreuna anumite transporturi de tigarete de la furnizori comuni si ulterior, la locul de descarcare, au impartit marfa.
Prejudiciul estimat in cauza, pana in prezent, este in suma de 3.961.380 lei.

La sediile DIICOT – Structura Centrala si Biroul Teritorial Mehedinti, vor fi conduse, in vederea audierii, 90 de persoane”, transmit anchetatorii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006405 (s)