News Flash:

Renovari si investitii pentru scolile din Timisoara. Administratia locala vrea o infrastructura scolara verde si inteligenta

6 Aprilie 2022
479 Vizualizari | 0 Comentarii
elevi

Inundatie de proiecte in Timisoara. Primaria anunta ca „valul renovarii” va lovi mai multe scoli din oras, cu scopul crearii unei infrastructuri scolare verzi si inteligente. Aproximativ 50 de milioane de lei ar urma sa fie accesate de administratia locala, majoritatea prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Ce scoli sunt vizate?
 
 
Primavara continua intr-o nota optimista in orasul de pe Bega, chiar daca si mai multe santiere sunt planuite. De aceasta data, institutia de pe C.D. Loga anunta ca un „val de renovari” va acoperi mai multe scoli din Timisoara.

Mai exact, municipalitatea se pregateste sa foloseasca fonduri in valoare de 50 de milioane de lei, majoritatea atrase prin PNRR, pentru a schimba infrastructura scolara din Timisoara. Administratia Fritz vrea scoli mai verzi si mai inteligente.

„PNRR da sansa reconstructiei din temelii a infrastructurii scolare din Timisoara. Incepem acum cu Liceul de Industrie Alimentara, Henri Coanda si pregatim proiectul pentru Scoala Gimnaziala 1. Misiunea administratiei pe care o conduc este sa accesam cat mai multi bani nerambursabili, pentru ca elevii din Timisoara sa invete in conditii decente. Pregatim si alte proiecte pe urmatorul ciclu de finantare din fonduri europene, dar cautam sa accesam si programe nationale, cum ar fi de exemplu pentru constructia de noi crese”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Proiectul „Valul Renovarii”. Ce scoli sunt vizate
1) Scoala Gimnaziala nr.1

Imobil aflat in zona Fabric, vechea unitate de invatamant de pe strada Comanesti nr. 3 va deveni o scoala verde inteligenta. Autoritatile transmit ca, in prezent, achizitionarea serviciilor de proiectare pentru obiectivul de investitii „Scoala gimnaziala 1 – Scoala verde inteligenta” a fost scoasa la licitatie. Valoarea estimata a serviciilor de proiectare este de 160.650 de lei, cu TVA.

„Scoala Gimnaziala nr.1 este atestata inca din 1.762 si a fost cea de-a patra scoala din Timisoara, insa cladirea proprie a fost inaugurata in 1.849. Sporirea numarului de clase a facut necesara extinderea ulterioara a cladirii de mai multe ori. Imobilul este inscris in Listele monumentelor istorice, situl urban Fabric”, transmit reprezentantii PMT.

Astfel, investitia va asigura:

• eficientizarea si renovarea energetica a imobilelor in care functioneaza scoala;
• reabilitarea, modernizarea si reorganizarea spatiilor;
• punerea in valoare a potentialului istoric si architectural al cladirii;
• amenajarea spatiilor exterioare, cu accent pe realizarea unei scoli verzi inteligente.

2) Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara

Va fi supusa aprobarii Consiliului Local si transformarea Liceului Tehnologic de Industrie Alimentara in scoala verde inteligenta.

„Urmeaza a fi depus pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Componenta 5 – Valul Renovarii. Valoarea maxima eligibila a proiectului este de 19.269.176,65 lei, la care se adauga TVA”, informeaza autoritatile.

Astfel, dupa adaugarea TVA-ului, proiectul ar urma sa valoreze cel mult 22.930.320,21 de lei.

Se va urmari:

• renovarea energetica a trei corpuri de cladire (corp cladire liceu, corp cladire internat si corp cladire cantina);
• cresterea eficientei energetice a celor trei cladiri, prin realizarea unor lucrari de interventie care determina diminuarea consumurilor energetice si lucrari conexe;
• reducerea consumului de energie pentru incalzirea cladirilor publice cu efect asupra reducerii costurilor de intretinere cu incalzirea;
• diminuarea efectelor schimbarilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera;
• cresterea independentei energetice prin reducerea consumului de combustibil utilizat la prepararea agentului termic.

3) Colegiul Tehnic „HENRI COANDA”

Prin PNRR, pe Valul Renovarii, va fi depus si proiectul de crestere a eficientei energetice prin reabilitarea termica a constructiilor si instalatiilor de la Colegiul Tehnic „HENRI COANDA”.

„Este vorba despre lucrari la cinci corpuri de cladire amplasate in incinta Colegiul Tehnic „Henri Coanda“: cladirea colegiului si laboratoarele, internat, atelier, cantina si sala de sport”, se anunta de pe C.D. Loga.

Lucrarile de interventie cuprinse in proiect, care determina diminuarea consumurilor energetice, si lucrarile conexe, care contribuie la implementarea proiectului, cuprind:

• reabilitarea termica a elementelor de anvelopa a cladirilor;
• reabilitarea termica a sistemului de incalzire si a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
• inlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri de iluminat de eficienta energetica ridicata si durata mare de viata;
• utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie.

Valoarea maximala eligibila a proiectului este de 32.318.252,34 de lei, cu TVA.

„Cele trei unitati de invatamant au, impreuna, 1.500 de elevi, care vor beneficia de conditii mai bune in scolile lor”, se mai declara in comunicat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008674 (s)