News Flash:

REACTII INTERNATIONALE dupa referendumul din Crimeea

17 Martie 2014
1131 Vizualizari | 0 Comentarii
Occidentalii au condamnat duminică referendumul "ilegal" din Crimeea, iar UE urmează să decidă luni sancţionarea unor oficiali ruşi, fără să vizeze însă conducerea statului, pentru a păstra deschisă uşa dialogului cu Moscova. Preşedintele american Barack Obama a evocat eventuale sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, avertizându-l pe omologul său rus Vladimir Putin că Statele Unite şi aliaţii săi nu vor recunoaşte "niciodată" referendumul care a avut loc duminică în Crimeea.

Japonia şi Canada s-au alăturat, la rândul lor, condamnărilor occidentale. Autorităţile de la Tokyo au cerut luni Rusiei să nu anexeze Crimeea, iar Ottawa a evocat "ilegitimitatea pretinsului referendum".

La rândul lor, europenii se pregătesc să reacţioneze luni dimineaţă, în condiţiile în care miniştrii de Externe participă la Bruxelles la reuniunea lunară, dominată de criza din Ucraina.

De altfel, oficialii de la Bruxelles, asemenea liderilor de la Wahington, au reacţionat încă de duminică, afirmând că UE consideră "illegal şi ilegitim" referendumul, care este "contrar Constituţiei ucrainene şi normelor internaţionale", potrivit unui comunicat comun dat publicităţii de preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. De altfel, secretarul de Stat John Kerry a reafirmat, într-o discuţie la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că "Statele Unite nu vor recunoaşte rezultatul" scrutinului.

"În urma acestui referendum ilegal, Rusia începe, de facto, anexarea teritoriului ucrainean", a reacţionat şi preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

La rândul său, preşedintele francez Francois Hollande a calificat scrutinul drept o "pseudo-consultare" şi a avertizat încă de sâmbătă că, "dacă până luni nu are loc o detensionare a situaţiei, vor fi folosite sancţiunile" decise de liderii UE la reuniunea extrordinară din 6 martie pe tema crizei din Ucraina.

De asemenea, Londra, care a avut până acum o poziţie rezervată, a apreciat că este momentul ca UE "să adopte măsuri restrictive mai severe", potrivit şefului diplomaţiei britanice, William Hague.

La Bruxelles, o reuniune la nivel de ambasadori urma să finalizeze duminică seara sancţiunile specifice împotriva oficialilor ruşi sau ucraineni proruşi, vizând restricţii la acordarea vizelor şi blocarea conturilor din străinătate. Continuarea articolului pe Mediafax

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1039 (s) | 22 queries | Mysql time :0.029467 (s)