News Flash:

REACŢII dupa decesul lui Ariel Sharon

12 Ianuarie 2014
2276 Vizualizari | 0 Comentarii
Fostul preşedinte american Bill Clinton şi fostul secretar de Stat Hillary Clinton au transmis condoleanţe după moartea lui Ariel Sharon, subliniind că fostul premier "şi-a oferit viaţa statului Israel". "Ariel Sharon şi-a oferit viaţa statului Israel; a luptat pentru susţinerea şi apărarea Israelului şi, la finalul îndelungatei sale cariere, a creat un nou partid politic dedicat unei păci juste şi durabile", au comunicat Hillary şi Bill Clinton.

Ariel Sharon a decedat sâmbătă, la vârsta de 85 de ani. Starea de sănătate a lui Ariel Sharon continuase să se deterioreze în ultimele zile, fiind critică. Ariel Sharon, aflat în comă după un atac cerebral suferit pe 4 ianuarie 2006, era în stare foarte gravă din 1 ianuarie 2014.

Sharon a decedat în Clinica Shaim Sheba din Tel Hashomer, în apropiere de Tel Aviv.

Ban Ki-moon salută "curajul politic" pe care l-a avut Ariel Sharon prin retragerea din Fâşia Gaza

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a salutat "curajul politic" de care Ariel Sharon a dat dovadă prin decizia de retragere a trupelor şi coloniilor israeliene din Fâşia Gaza în anul 2005, îndemnându-l pe actualul premier Benjamin Netanyahu să se inspire din "pragmatismul" fostului prim-ministru.

"Ariel Sharon ne va rămâne în memorie pentru curajul politic şi determinarea de care a dat dovadă aplicând decizia dureroasă şi istorică de retragere a coloniştilor şi militarilor israelieni din Fâşia Gaza", a declarat Ban Ki-moon, potrivit purtătorului său de cuvânt, Martin Nesirky.

"Premierul Benjamin Netanyahu poate avea ca sursă de inspiraţie pragmatismul lui Ariel Sharon, pentru a crea un stat palestinian independent şi viabil care să coexiste alături de Israel", a adăugat secretarul general al Naţiunilor Unite.

Barack Obama: Ariel Sharon şi-a consacrat viaţa statului Israel

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a transmis condoleanţe după moartea fostului premier israelian Ariel Sharon, pe care l-a descris ca fiind un "lider care şi-a consacrat viaţa statului Israel".

"Reafirmăm angajamentul neclintit în favoarea securităţii Israelului şi ataşamentul faţă de prietenia durabilă între ţările şi popoarele noastre", a spus Obama într-un scurt comunicat.

David Cameron: Ariel Sharon este una dintre cele mai importante personalităţi din istoria Israelului

Premierul britanic David Cameron a transmis condoleanţe după moartea lui Ariel Sharon, apreciind că fostul premier israelian este "una dintre cele mai importante personalităţi din istoria Israelului", relatează BBC News online.

"Ariel Sharon este una dintre cele mai importante personalităţi din istoria Israelului şi, în calitate de premier, a luat decizii curajoase şi controversate, urmărind pacea, înainte să fie tragic imobilizat", a declarat Cameron.

"Israelul a pierdut astăzi un lider important", a adăugat premierul britanic.

Angela Merkel: Ariel Sharon a fost un patriot care făcut un mare serviciu ţării sale

Cancelarul german Angela Merkel deplânge moartea lui Ariel Sharon, apreciind că fostul premier israelian a fost un patriot care "a făcut un mare serviciu ţării sale", a anunţat purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert, citat de postul german de radio Deutsche Welle, în pagina electronică.

"Ariel Sharon a fost un patriot al Israelului şi a făcut un mare serviciu ţării sale", a declarat cancelarul german, potrivit lui Seibert.

François Hollande: Ariel Sharon a jucat un rol important în istoria Israelului

Preşedintele francez François Hollande a declarat că fostul premier israelian Ariel Sharon, decedat sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, a jucat "un rol important în istoria ţării sale", relatează AFP.

"Ariel Sharon, fostul premier al Israelului, a jucat un rol important în istoria ţării sale. După o lungă carieră militară şi politică, a ales să se întoarcă către un dialog cu palestinienii", a declarat preşedintele francez, citat într-un comunicat.

"Prezint sincere condoleanţe familiei şi poporului israelian", a adăugat Hollande.

"Arik" (diminutivul lui Ariel) Sharon vă rămâne în istorie ca artizanul invaziei din Liban, în anul 1982, în calitatea de ministru al Apărării, dar şi ca premierul care a decis retragerea trupelor şi desfiinţarea coloniilor din Fâşia Gaza în 2005. O comisie oficială de anchetă a constatat responsabilitatea sa în evitarea prevenirii masacrelor comise în taberele de refugiaţi palestinieni de la Sabra şi Shatila (Beirut), în septembrie 1982, atribuite unor miliţii creştine aliate cu Israelul. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1309 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005662 (s)