News Flash:

Raspunsul dat de MAE ambasadelor tarilor UE care au semnat APELUL legat de legile justitiei

22 Decembrie 2017
955 Vizualizari | 0 Comentarii
mae

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta, vineri, ca a luat nota de pozitia exprimata de cele sapte ambasade referitor la evolutiile din domeniul justitiei, precizand ca nicio initiativa cu impact asupra cetatenilor nu este adoptata in lipsa unor dezbateri parlamentare.
"Am luat nota de pozitia exprimata de cei 7 parteneri si aliati ai Romaniei cu privire la evolutiile din domeniul justitiei. Reasigurand asupra atasamentului nostru ferm pentru valorile Uniunii Europene, ne exprimam deschiderea pentru un dialog real si concret cu partenerii nostri europeni, acum cand avem textele legilor adoptate de Parlament. De asemenea, vom continua consultarile si cu Comisia Europeana", a transmis Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat de presa remis vineri MEDIAFAX.

MAE mai arata ca orice analiza a evolutiilor din justitie trebuie sa tina cont si de un dialog cu reprezentantii din Parlament.

"Mentionam ca nicio initiativa cu impact asupra cetatenilor nu este adoptata in lipsa unor dezbateri parlamentare, consultari si comunicari publice organizate de institutiile abilitate si de Parlament", potrivit sursei citate.

Ministerul Afacerilor Europene reitereaza, in finalul comunicatului de presa, ideea potrivit careia intarirea statului de drept si lupta impotriva coruptiei fac parte din prioritatile asumate de Guvern.

Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Olandei si Suediei au solicitat, joi, prin intermediul unui comunicat, ca factorii implicati in proiectul de reforma a justitiei sa evite orice actiune care ar putea duce la slabirea independentei sistemului judiciar si sa ceara avizul Comisiei de la Venetia.

"Noi, reprezentanti ai tarilor partenere din Uniunea Europeana, dorim sa ne reafirmam apartenenta la destinul nostru comun impreuna cu Romania, bazat pe valori comune si in special pe statul de drept. Recunoastem ca Romania a facut, in ultimul deceniu, progrese semnificative in ceea ce priveste construirea unui parcurs si aplicarea unor reforme credibile in domeniul justitiei. Cu toate acestea, convingerea noastra este ca legile adoptate recent privind reforma justitiei, in forma lor actuala, precum si recentele amendamente propuse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, risca sa puna in pericol aceste progrese", se arata intr-un comunicat de presa comun al ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Olandei si Suediei in Romania.

Sursa mentionata precizeaza ca la reuniunea Consiliului din 12 decembrie, Uniunea Europeana a adoptat concluzii pe tema Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) cu privire la reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei in Romania, iar aceste concluzii subliniaza, in special, „necesitatea predictibilitatii, a transparentei depline si a consultarilor incluzive” in ceea ce priveste reforma justitiei.

"In plus, Consiliul solicita Romaniei sa evite orice pas inapoi. In acest context, facem apel la partile implicate in proiectul de reforma a justitiei sa evite orice actiune care ar putea duce la slabirea independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei si sa ceara, fara intarziere, avizul necesar al Comisiei de la Venetia, pentru a mentine astfel independenta sistemului judiciar si a pastra intact procesul de reforma in general. Avem incredere ca toti actorii politici implicati vor acorda atentia cuvenita acestor preocupari legitime, in concordanta cu angajamentul nostru european comun, si vom fi in continuare gata sa sprijinim Romania in eforturile ei de a reafirma acest angajament", se mai arata in comunicatul de presa.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1200 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006748 (s)