News Flash:

Raed Arafat: „Daca eram in Romania, sunam eu la 112. Dar nu am fost”. Unde se afla medicul?

23 Ianuarie 2014
1194 Vizualizari | 0 Comentarii
Secretarul de stat în Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat miercuri noapte ca, desi nu s-a aflat în tara în momentul tragediei aviatice de la Cluj, sistemul de interventie ISU-SMURD a functionat. “Un astfel de sistem trebuie sa functioneze, indiferent daca eu sunt sau nu în România. Si lucrul acesta s-a întâmplat. Echipele noastre au intervenit, au facut treaba, iar spitalul a fost si el pregatit. Eu am stat atunci, întreaga seara, în legatura, prin telefon, de la Budapesta, unde ma aflam la o întâlnire, la Centrul Medical de Excelenta NATO, cu ministri si cu colegii mei. Am primit peste 150 de telefoane. Am anuntat de accident pe cine treabuia sa anunt: medici, SMURD, la Politie. Daca eram în tara, sunam eu la 112. Dar nu am fost”, a aratat Arafat, prezent într-o emisiune la Antena 3.
El a mai spus ca nu trebuie sa aprobe, personal, decolarea elicopterelor sau a avionului în astfel de situatii. „Avem proceduri. Când primeste apel de la 112, elicopterul decoleza; când primeste apel prin SMURD Bucuresti, avionul decoleaza. Nu mi se solicita mie aprobarea sa plece. Sistemul functioneaza cu sau fara mine”, a explicat medicul.
„Afirmatia ca puteam sa le salvam viata e hazardata”
Raed Arafat a anuntat în aceeasi emisiune ca va verifica daca oamenii si-au facut pe deplin datoria în teren. „Trebuie sa stam de vorba cu toti intervenientii mici, sa ne povesteasca ce a fost acolo. Pentru ca un lucru vazut de noi, aici, poate arata cu totul altfel în teren. Civilizat este sa discutam cu totii, într-o întâlnire deschisa; nu ca sa pedepsim pe cineva, ci ca sa învatam. Ce parere au salvamontistii, padurarii, SMURD, pompierii, Ambulanta. Fiecare sa ne spuna cum vede el treaba, ca, pentru viitor, sa nu mai avem alte probleme de acest fel”, a afirmat secretarul de stat.
Totodata, el si-a exprimat îndoiala ca „SMURD-ul lui Arafat” ar fi putut ajunge mult mai devreme la locul tragediei, salvând astfel vietile celor doi. „Echipele de interventie, care au fost acolo, au avut mult de mers în conditii grele. Au mers pe gheata, pe zapada. Eu nu pot face o astfel de afirmatie, încât sa las o familie cu ideea în cap ca, daca ajungeau oamenii cu o jumatate de ora mai repede, cei dragi lor ar fi trait. Nu pot sa spun aceste lucruri. Colegii mei, când au ajuns acolo, i-au gasit în stop. Erau în stop de ceva timp. Poate ca o sa aflam de când, din discutiile ulterioare. Dar afirmatia ca puteam sa salvam viata lor este hazardata. Afirmatia ca puteam ajunge ceva mai repede, daca aparatul de localizare ne dadea datele, o putem face” a mai spus Raed Arafat. Gandul.info
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009033 (s)