News Flash:

Putin a discutat cu Obama la telefon timp de 90 de minute, despre situatia din Ucraina

2 Martie 2014
1073 Vizualizari | 0 Comentarii
putin
Rusia îsi rezerva dreptul de a "proteja interesele sale si populatia rusofona" în caz de "violente" în estul Ucrainei si în Crimeea, i-a spus presedintele rus, Vladimir Putin, omologului sau american, Barack Obama, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Vladimir Putin a evocat "amenintarea reala care exista la adresa vietii si sanatatii cetatenilor rusi din teritoriul Ucrainei", dar si "faptele infractionale ale ultranationalistilor sprijiniti de actuala autoritate de la Kiev, anunta un comunicat al Kremlinului.
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si omologul sau rus, Vladimir Putin, au purtat o conversatie la telefon, sâmbata, pe tema crizei din Ucraina, potrivit unui oficial american.
Aceasta conversatie telefonica a avut loc în contextul unei reuniuni de urgenta a echipei de securitate nationala a presedintelui american, cu scopul de a examina optiunile politice menite sa conduca la solutionarea crizei din Ucraina.
În cursul conversatiei telefonice, care a durat 90 de minute, presedintele american l-a îndemnat pe omologul sau rus sa-si retraga fortele din Crimeea si l-a avertizat în privinta unei izolari a Rusiei pe scena internationala, daca va insista sa intervina în Ucraina.
Obama i-a spus lui Putin ca a încalcat legislatia internationala mobilizând trupe în Ucraina si i-a solicitat sa discute pasnic cu autoritatile de la Kiev pe marginea îngrijorarilor sale privind situatia populatiei rusofone din aceasta tara, a anuntat Casa Alba.
Miscarile de trupe ruse în Ucraina constituie o "încalcare clara a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, ceea ce este o abatere de la legislatia internationala", i-a declarat Obama lui Putin, potrivit administratiei americane.
"Statele Unite condamna interventia rusa în teritoriul ucrainean", anunta Casa Alba.
În plus, "Statele Unite îndeamna Rusia sa reduca tensiunile prin retragerea fortelor sale de la bazele din Crimeea si sa se abtina de la orice amestec, oriunde, în Ucraina", anunta aceeasi sursa.
Washingtonul a afirmat ca "recunoaste legaturile istrocie si culturale solide dintre Rusia si Ucraina" si a cerut lansarea unui dialog între cele doua parti, "cu o asistenta internationala, daca se impune".
"Statele Unite sunt pregatite sa participe" la acest dialog, potrivit Casei Albe.
În cele din urma, Obama "a spus clar ca o continuare a încalcarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei de catre Rusia va avea consecinte negative asupra locului Rusiei în cadrul comunitatii internationale", a anuntat administratia americana.
"În orele si zilele urmatoare, Statele Unite vor purta consultari de urgenta cu aliatii si partenerii lor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU" si alte organisme internationale, potrivit aceleiasi surse.
În acest interval de timp, "Statele Unite vor suspenda participarea lor la întâlnirile de pregatire a summitului G8", prevazut pentru iunie la Soci, în Rusia, a precizat Executivul american, confirmând o posibilitate evocata vineri de catre un oficial de rang înalt de la Washington.
"Continuarea încalcarii legislatiei internationale de catre Rusia va conduce la o mai mare izolare politica si economica", a avertizat Casa Alba.
Pe de alta parte, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a afirmat sâmbata seara, în cadrul unei reuniuni de urgenta a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, ca "a venit timpul ca Rusia puna capat interventiei sale" în Ucraina.
"Actiunile Rusiei în Ucraina încalca suveranitatea (acestei tari) si ameninta pacea", a adaugat ea, solicitând trimiterea unor "observatori internationali" în Crimeea.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut si a primit aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina pâna la "normalizarea" situatiei. mediafax.ro

vladimir putin obama
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1057 (s) | 22 queries | Mysql time :0.042331 (s)