News Flash:

Protocol de sustinere intre sindicatele minerilor din Valea Jiului pentru pastrarea locurilor de munca

22 Octombrie 2013
1388 Vizualizari | 0 Comentarii

Sindicatele minerilor de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi Societatea Naţională de Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) au semnat un protocol de susţinere reciprocă în vederea păstrării locurilor de muncă şi respectării prevederilor din contractul colectiv de muncă.

Astfel, Sindicatul Muntele - ce reuneşte minerii de la exploatările de huilă incluse în CEH, şi Sindicatul Huila - de la minele considerate neviabile ce formează SNIMVJ, au semnat un protocol de colaborare despre care liderii celor două organizaţii sindicale afirmă că va fi benefic pentru cei peste 5.000 de ortaci pe care-i reprezintă.

'De exemplu, dacă vor mai fi acţiuni de protest, ne vom susţine împreună. De asemenea, vom colabora la negocierea CCM pentru ca între minerii de la cele două societăţi să nu existe diferenţe în ceea ce priveşte drepturile acordate, pentru că oamenii muncesc la fel în cele două societăţi', a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.

Potrivit acestuia, Sindicatul Muntele şi Sindicatul Huila vor colabora şi pentru evitarea insolvenţei CEH, deoarece o asemenea situaţie s-ar răsfrange negativ şi asupra extracţiei de huilă din Valea Jiului, deoarece nu ar mai exista piaţă de desfacere pentru cărbune.

Protocolul va avea efecte pe o perioadă mai lungă de timp, în condiţiile în care SNIMVJ îşi va înceta activitatea la finalul anului 2018, iar peste 300 de mineri vor trebui să-şi găsească, atunci, de lucru.

'Cei peste 300 de mineri de la SNIMVJ vor trebui preluaţi de CEH după anul 2018 deoarece aceşti oameni nu pot îndeplini condiţiile de pensionare. Există un protocol semnat cu administraţia, în acest sens, dar vrem să fim siguri că el se va respecta', a completat Domokos.

Sindicatul Huila numără peste 1.300 de membri care lucrează la minele Paroşeni, Petrila şi Uricani. Sindicatul Muntele reuneşte peste 3.700 de oameni de la exploatările de huilă Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, mine considerate rentabile şi incluse în cadrul CEH. AGERPRES

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006305 (s)