News Flash:

Protest de amploare la Prefectura Timis. Bugetarii din mai multe judete ies in strada

31 Martie 2014
1222 Vizualizari | 0 Comentarii
Sindicaliştii din administraţia publică locală plănuiesc să iasă în stradă, miercuri, la Timişoara, pentru a protesta împotriva Guvernului. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie va picheta Prefectura Timiş, la protest fiind aşteptate şi persoane din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Mehedinţi, angajaţi ai unor primării şi consilii judeţene, scrie Tion.roFederaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), la care sunt afiliate sindicatele din primării şi consilii judeţene, va picheta, în 2 aprilie, mai multe prefecturi din ţară, printre care şi cea din Timişoara. La protestul care va fi organizat în faţa Prefecturii Timiş, miercuri, între orele 10.00-12.00, sunt aşteptaţi salariaţi din cinci judeţe: Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Mehedinţi.

Sindicaliştii au mai multe revendicări. Ei cer promovarea unui proiect de act normativ pentru modificarea Legii 62/ 2011, a dialogului social, aşa cum a fost discutat şi negociat cu organizaţiile sindicale, precum şi reîntregirea veniturilor salariale avute înainte de diminuarea salariilor cu 25% şi de eliminarea sau suspendarea altor drepturi de natură salarială – vor ca toţi salariaţii din administraţia publică să beneficieze de prime de vacanţă şi de al 13-lea salariu, să fie acordate drepturi, prin contractele/ acordurile colective de muncă, în funcţie de posibilităţile financiare ale autorităţilor publice locale şi de veniturile proprii, să se acorde tichete de masă sau alocaţii de hrană.

O altă nemulţumire a FNSA se referă la faptul că administraţiile publice locale au fost obligate să preia o serie de noi activităţi, în urma unor modificări legislative (poliţia locală, evidenţa populaţiei, direcţiile de asistenţă socială, administrarea creşelor, a spitalelor municipale, judeţene şi orăşeneşti etc.), iar în acelaşi timp posturile din administraţie au fost blocate. Sindicaliştii cer să se plătească orele suplimentare şi să fie deblocate posturile.

O altă solicitare se referă la posibilitatea de a-i stimula pe „salariaţii cu performanţe excepţionale şi cu pregătire profesională de excepţie, care participă la promovarea de proiecte, în comisii de specialitate cu atribuţii complexe sau activităţi dificile”. Se propune constituirea unui fond de premiere în limita a 10% din fondul de salarii, acordarea de premii anuale din economiile la fondul de salarii şi sporuri de până la 15% pentru personalul din comisiile de specialitate (comisii de disciplină, comisia paritară, de concurs, de soluţionare a contestaţiilor etc.)

De asemenea, o altă revendicare vizează stabilirea salariilor de bază pentru personalul din administraţia publică prin aplicarea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în Legea 284/ 2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi modificarea valorii de referinţă de la 600 de lei la nivelul salariului mediu brut pe economie.

La Timişoara, acţiunea de protest este coordonată de Tiberiu Negrei, vicepreşedinte FNSA şi şeful Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Municipiului Timişoara şi din Serviciile Publice aflate în subordinea Consiliului Local Timişoara.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0784 (s) | 23 queries | Mysql time :0.033156 (s)