News Flash:

Proiect RABLA 2014: Cetatenii se inscriu direct la dealer, sunt acceptate masini de cel putin 8 ani

6 Martie 2014
1189 Vizualizari | 0 Comentarii
Programul Rabla pe 2014 ar putea aduce unele noutati, printre care înscrierea cetatenilor direct la dealer si eliminarea colectorilor, precum si acceptarea masinilor mai vechi de 8 ani, urmând sa fie distribuite 20.000 de tichete de câte 6.500 de lei, potrivit proiectului pus în dezbatere publica.
Începând de miercuri, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) împreuna cu Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin al ministrului Mediului pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto national, cunoscut ca "Rabla".
Potrivit proiectului, în 2014 vor fi disponibile 20.000 de tichete în valoare de 6.500 de lei, bugetul alocat programului fiind de 140 de milioane de lei.
În program vor intra si autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu 8 ani, fata de 10 ani ca pâna acum.
Pentru prima data, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând sa fie distribuite electronic, în sistemul informatic al AFM, dealerilor validati în program, si nu colectorilor ca pâna în prezent. Persoanele fizice se vor înscrie în program direct la dealer si vor merge ulterior sa îsi caseze masina la un colector validat. Ei vor trebui apoi sa prezinte dealerului dovada casarii pentru a cumpara masina aleasa cu reducere.
Nu este însa obligatoriu ca persoana care îsi caseaza masina sa si cumpere una noua, de reducere putând beneficia si altcineva.
Ca si anul trecut, pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordarii, pe lânga prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei pentru: achizitionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100g/km sau achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
Tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare judet, în raport cu numarul autovehiculelor uzate aflat în evidentele Directiei Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). La nivelul fiecarui judet, vor fi repartizate în mod egal între punctele de lucru apartinând producatorilor/dealerilor validati si situate în respectiva unitate teritoriala.
Pentru persoanele fizice, sesiunea de finantare va fi organizata, potrivit proiectului, în patru etape, fiecare etapa având o durata de câte 60 zile.
În prima etapa, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare judet, în raport cu numarul autovehiculelor uzate aflat în evidentele DRPCIV. În a doua etapa, tichetele aferente fiecarui judet ramase neutilizate, precum si cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru apartinând producatorilor validati din respectiva unitate teritoriala. În a treia etapa, tichetele ramase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producatorilor validati din judetul respectiv. În aceasta etapa, orice producator validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producator validat, cu obligatia de a informa, în prealabil, AFM. În ultima etapa, tichetele ramase se vor împarti în mod egal, între punctele de lucru. Pot participa doar producatorii validati care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate.
În cazul în care la sfârsitul ultimei etape vor ramâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate.
Proiectul de Ghid de finantare pentru programul Rabla 2014 este în dezbatere publica pe site-urile MMSC si AFM timp de 10 zile.
Calendarul programului Rabla din acest an va fi comunicat ulterior pe site-urile MMSC si AFM.
Programul Rabla este un program guvernamental sustinut din fonduri alocate de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, prin Administratia Fondului pentru Mediu. Scopul acestuia este eliminarea din trafic a autovehiculelor vechi si înlocuirea lor cu altele noi, mai putin poluante. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0718 (s) | 22 queries | Mysql time :0.025977 (s)