News Flash:

Programul gratuit pentru depistarea cancerului de col va fi derulat si anul acesta

6 Iunie 2014
1002 Vizualizari | 0 Comentarii
Programul gratuit pentru depistarea activa precoce a cancerului de col uterin, adresat femeilor intre 25 si 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat, va fi derulat si anul acesta, cu un buget de 13 milioane de lei, informeaza Ministerul Sanatatii (MS).
In cadrul programului exista 97 de cabinete unde se recolteaza probe pentru testul Babes-Papanicolau.
Potrivit MS, pentru efectuarea testului, o femeie trebuie sa se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare si pentru a obtine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea intr-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca rezultatul este pozitiv, ele vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, iar daca este negativ, vor fi reprogramate pentru o noua testare, dupa cinci ani.
"Am luat decizia de a continua acest program, in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si pentru reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii cauzate acestora. Foarte important pentru noi este si cresterea gradului de informare a populatiei pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie", a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de noua unitati regionale de management, organizate la nivelul institutelor oncologice "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucuresti si "Prof. dr. I. Chiricuta" din Cluj-Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu", Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.
In Capitala, centre de recoltare sunt la Spitalul "Panait Sarbu" (Maternitatea Giulesti), Spitalul Elias, Institutul Oncologic Bucuresti, Medlife si Graal Medical.
Programul de screening a debutat in iunie 2012. De atunci si pana in martie 2014, un numar de 606.132 de femei au efectuat testul Babes-Papanicolau. La peste 32.600 dintre acestea au rezultat teste pozitive, iar la 1.312 au fost depistate leziuni maligne.
In fiecare an, in Romania, sunt descoperite 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, de 16 ori mai multe decat media europeana, iar sase femei mor zilnic din cauza acestei maladii, adica de patru ori mai mult decat in Europa, conform unor date din 2013.
In cazul depistarii cancerului de col intr-un stadiu precoce, rata de supravietuire ajunge la peste 90%. Daca boala este intr-un stadiu avansat la momentul diagnosticarii, rata medie de supravietuire a pacientei pentru cinci ani este de aproximativ 20%. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0887 (s) | 22 queries | Mysql time :0.026469 (s)