News Flash:

Presedintele Iohannis, nemultumit de bugetul de stat: "Este problematic, prea optimist, supraevaluat"

31 Ianuarie 2017
978 Vizualizari | 0 Comentarii
klaus johanis
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca CSAT a dat marti aviz favorabil bugetelor de siguranta nationala, dar a criticat proiectul de buget in ansamblu, pe care l-a numit "problematic", "prea optimist", "supraevaluat". Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-au reunit marti la Palatul Cotroceni, pentru discutii despre dimenisiunea bugetelor pe 2017 ale institutiilor de siguranta nationala.
"Guvernul a pregatit un proiect de buget pe care doreste sa-l trimita in Parlament. Acest buget pe care guvernul l-a pregatit si este gata sa-l trimita in Parlament, mi se pare problematic. Acest buget prevede o crestere foarte mare a cheltuielilor si dupa parerea specialistilor si dupa parerea mea, acest buget este prea optimist, este un buget supraevaluat fara sa existe o explicatie pertinenta pentru aceasta crestere foarte mare, vorbim de o crestere in jur de 15%. Chiar daca consideram ca economia Romaniei va creste, lucru pe care ni-l dorim cu totii, o crestere atat de mare este greu de realizat. In acest context, este cu atat mai greu de realizat de ce bugetele in domeniul securitate nationala in unele zone au fost scazute", a declarat presedintele, la finalul consiliului.
Iohannis a precizat ca bugetul de 2% alocat Apararii corespunde angajamentelor in vigoare si ca este important "ca banii sa fie folositi pentru programe de dotare pe termen lung". El a precizat ca bugetul Internelor este aproximativ acelasi cu cel din 2016 si ca bugetele serviciilor de informatii au scazut cu aproximativ zece la suta.
"Proiectul care ne-a fost prezentat prevede o alocare de 2% pentru bugetul Ministerului Apararii Nationale, ceea ce corespunde cu angajamentele in vigoare si este important de subliniat ca acest buget trebuie si executat cu folos pentru Romania si pentru securitatea nationala a Romaniei. Este extrem de important ca acesti banii alocati MApN sa fie folositi pentru programe de dotare pe termen lung care realmente duc la o modernizare a dotarii in Romania. Bugetul pentru Ministerul de Interne este intr-o zona foarte apropiata cu cel de anul trecut", a spus presedintele.
In final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate nationala. "Important de retinut, guvernul prin primul ministru si Ministrul Finantelor s-a angajat ca la rectificarea bugetara sa vina in completarea acestor sume acolo unde apar probleme, in special in domeniul salarizarii personalului. Cu aceasta remarca a fost avizat proiectul de buget", a mai spus Klaus Iohannis.
Update 12:54 Premierul Sorin Grindeanu participa la prima sa sedinta de CSAT.
Mai sunt prezenti, in calitate de membri ai CSAT: ministrul Apararii Nationale, Gabriel-Beniamin Les, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, ministrul de Externe, TeodoR Melescanu, ministrul Justitiei, Florin Iordache, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan.
La sedinta mai participa directorul Serviciului Roman de Informatii - Eduard Hellvig, directorul interimar al Serviciului de Informatii Externe - generalul Silviu Predoiu, seful Statului Major General -generalul Nicolae Ciuca si consilierul prezidential pentru securitate nationala.
Discutia va avea loc in contextul in care au avut loc schimburi de replici pe tema bugetelor institutiilor care tin de siguranta nationala, presedintele Klaus Iohannis fiind nemultumit de constructia proiectului de buget pe 2017.
Bugetele institutiilor ce tin de siguranta nationala, discutate marti in sedinta CSAT
Este prima sedinta CSAT la care participa membrii cabinetului Sorin Grindeanu, in plin scandal legat de proiectele privind gratierea si modificarea Codurilor penale, precum si dupa disparitia lui Sebastian Ghita. Astfel, din noua structura CSAT fac parte ministrul Apararii Nationale, Gabriel-Beniamin Les, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, ministrul de Externe, Teodor-Viorel Melescanu, ministrul Justitiei, Florin Iordache, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan. La sedinta mai participa directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Informatii Externe, seful Statului Major General si consilierul prezidential pentru securitate nationala.
''Proiectul de buget pentru institutiile din domeniul securitatii nationale, transmis de catre Guvern, a fost primit, in aceasta dupa-amiaza, la Secretariatul CSAT. In acest sens, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a dispus convocarea cu celeritate a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru marti, 31 ianuarie a.c., ora 12:30, in vederea analizarii proiectului de buget'', se arata in comunicatul transmis vineri de Administratia Prezidentiala.
Discutia va avea loc in contextul in care au avut loc schimburi de replici pe tema bugetelor institutiilor care tin de siguranta nationala, presedintele Klaus Iohannis fiind nemultumit de constructia proiectului de buget.
''Atrag atentia ca aceasta abordare privind constructia bugetara nu dovedeste responsabilitatea pe care, ca tara si ca stat, ne-o impun angajamentele politice si institutionale asumate, precum si riscurile si vulnerabilitatile existente in actualul context de securitate, regional si international. In acest sens, asigurarea securitatii nationale ar trebui sa fie o prioritate absoluta, si nu orgoliile politice de moment. Intentia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezinta un gest iresponsabil si o grava eroare. Nu ne putem juca niciodata cu siguranta cetatenilor, cu securitatea Romaniei. Reamintesc ca, in baza cadrului juridic actual, proiectele de buget din domeniul securitatii nationale trebuie sa primeasca avizul CSAT inainte de a fi aprobate de catre Guvern. (...) Cand in joc se afla interesul Romaniei, nu doar cel de azi, ci interesul nostru pe termen lung, scaderea bugetelor din domeniul securitatii nationale ar insemna un atentat la siguranta romanilor'', a atras atentia seful statului, referindu-se la bugetul Ministerului Apararii Nationale si al serviciilor secrete, unde Guvernul a facut taieri.
Potrivit unor surse din PSD, Executivul va merge inainte cu proiectul de buget indiferent de rezultatul deciziilor din CSAT. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminica seara, ca Guvernul nu isi va schimba punctul de vedere referitor la buget in sedinta CSAT, afirmand ca in calitate de sef al guvernului nu a cerut altceva decat ce s-a intamplat acum un an.
"Noi n-am cerut altceva decat ce s-a intamplat acum un an, nu tratament diferit, si poate ca acel comunicat al Administratiei Prezidentiale, de dupa sedinta de guvern, a indus in eroare foarte multa lume. Ca date de intrare, lucrurile stau in felul urmator: in 2015, in 9 decembrie s-a tinut sedinta de guvern, fara aviz CSAT, in care s-a adoptat proiectul de buget si a fost trimis in Parlament. In 10 decembrie a fost CSAT. Tot ceea ce am sperat eu, ca sef al guvernului, am sperat la un tratament egal cu cel de anul trecut. Sa pot sa trimit spre Parlament bugetul (…) ", a spus premierul Sorin Grindeanu, la Antena 3.
Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat saptamana trecuta ca avizul CSAT este consultativ.
Potrivit legii de organizare, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii lucreaza in prezenta a cel putin doua treimi din numarul membrilor sai si adopta hotarari prin consens, hotariri care sunt obligatorii pentru autoritatile administratiei publice si institutiile publice la care se refera. CSAT avizeaza si proiectele de acte normative initiate sau emise de Guvern privind propunerile de buget ale institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.
Potrivit unei decizii CCR din 2008, ''nici prevederile constitutionale ale art. 119, invocate in sustinerea cererii, referitoare la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, care «organizeaza si coordoneaza unitar activitatile care privesc apararea tarii si securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva in sistemele de alianta militara, precum si la actiuni de mentinere sau de restabilire a pacii» , si nici vreun alt text constitutional nu se refera la avizarea actelor normative initiate sau emise de Guvern, in sensul conditionarii emiterii lor numai dupa obtinerea vreunui aviz''.
In prima varianta de buget, publicat pe 23 ianuarie, SRI avea alocat un buget de 1,88 miliarde de lei, dar in proiectul actual acesta a scazut la 1,70 miliarde de lei. Pentru 2016, SRI a avut un buget alocat de 1,85 miliarde de lei, in crestere cu 19,37% fata de 2015, cand bugetul a fost de 1,55 miliarde de lei.
Ministerul Apararii, in schimb, a primit 16,3 miliarde de lei prin noua forma a proiectului de buget, fata de 11,02 miliarde de lei in vechea forma. Bugetul Serviciului de Informatii Externe (SIE) nu a fost modificat, ramanand la 247,06 milioane de lei. Administratia Prezidentiala, de asemenea, are un buget redus de la 46,3 milioane de lei in forma initiala la 41 de milioane de lei in forma actuala.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006524 (s)