News Flash:

Pozitionarea legumelor in gradina - Care sunt plantele-prietene Si care ”nu se suporta”

1 Iunie 2018
1141 Vizualizari | 0 Comentarii
lEGUME

Amplasarea plantelor legumelor in gradina nu se face intamplator iar o asezare gresita poate compromite de cele mai multe ori productia. Chiar daca, spre exemplu, in salata merg foarte bine impreuna, in gradina rosiile nu suporta compania castravetilor. In schimb, morcovul pastarnacul, patrunjelul si mararul sunt benefice culturii de rosii pentru ca atrag gargarite, calugarite si paianjeni care se hranesc cu daunatorii rosiilor.
Exista si flori precum craitele si condurul doamnei care fac bine multor legume printre care este bine sa le plantati. Aplicarea acestor cunostinte va poate aduce recolte mai bogate cu mai putin efort pentru combaterea daunatorilor. Si, extrem de important, evitati aplicarea tratamentelor chimice si obtineti culturi sanatoase.

Iata cum asezam legumele in gradina sa fie aproape de prieteni si departe de dusmani:
Rosiile
Tomatele cresc bine pe langa sparanghel, busuioc, fasole, morcovi, telina, marar, salata verde, pepene si ceapa, dar nu pe langa castraveti, broccoli, conopida, varza sau proumb.

Castravetii
Castravetii ii puteti pune pe langa fasole, varza, conopida, porumb, salata verde, mazare, ridichii si floarea-soarelui, evitand insa zonele cu ierburi aromatice, pepeni si cartofi.


Varza
Varza nu creste bine pe langa broccoli, conopida, capsuni si rosii, dar are in schimb multi “prieteni”: fasolea, telina, castravetii, mararul, salata, ceapa, cartofii, spanacul, salvia si cimbrul.

Fasolea
Are de asemenea numerosi prieteni (sfecla, broccoli, varza, morcovi, telina, conopida, porumb, castraveti, dovlecei, vinete, rosii, cartofi, ridichii si mazare) si cativa dusmani (ceapa, usturoiul, ardeiul si floarea-soarelui).

Alte legume
Mai este bine sa stiti ca nu trebuie sa puneti morcovi pe langa marar si patrunjel, salata pe langa broccoli, ceapa pe langa fasole, mazare si salvie si ardei pe langa fasole.

Flori in straturile de legume
Dupa cum am mentionat, craitele si condurul doamnei fac bine multor legume, pentru ca atrag insecte care le polenizeaza. Va veti bucura astfel de recolte mai bogate de rosii, cartofi, castraveti, dovlecei, mazare si multe altele. In plus, condurul doamnei este o floare comestibila, care arata bine in salate si care era cultivata la scara larga in America de Sud pentru radacina sa hranitoare.
 


castravetii varza fasolea alte legume
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006033 (s)