News Flash:

BREAKING NEWS: CEDO condamna Romania in dosarul inchisorilor secrete ale CIA

31 Mai 2018
998 Vizualizari | 0 Comentarii
penitenciar 1

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat Romania si Lituania in dosarul inchisorilor secrete ale CIA, tara noastra fiind gasita vinovata de incalcarea drepturilor unui detinut din acest centru.
CEDO a stabilit in cazul Al Nashiri v. Romania ca tara noastra este responsabila pentru incalcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni a fost detinut intr-o inchisoare secreta CIA gazduita de Romania.

Potrivit comunicatului dat publicitatii de instanta europeana, Romania a gazduit o inchisoare secreta CIA, cunoscuta drept Centrul de detentie NEGRU (Detention Site Black), in perioada septembrie 2003-noiembrie 2005.

CEDO a concluzionat ca autoritatile romane cunosteau faptul ca CIA va intreprinde actiuni contrare drepturilor inscrise in Conventia Europeana a Drepturilor Omului ale detinutului Al Nashiri. Totodata, Romania a permis CIA sa-l mute pe Al Nashiri intr-un alt centru de detentie, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus in continuare unui tratament necorespunzator.
CEDO a decis unanim in cazul Al Nashiri v. Romania ca s-au inregistrat incalcari ale Articolului 3 (interzicerea torturii) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, prin complicitatea Guvernului roman la actiunile CIA, acesta fiind supus unui tratament necorespunzator.

Totodata, s-au mai inregistrat si incalcari ale articolului 5 (Dreptul la libertate si siguranta), articolului 8 (Dreptul la respectarea vietii private si de familie) si articolului 13 (Dreptul la un remediu efectiv) in conjunctie cu articolele 3, 5, 8.

CEDO a mai constat incalcari ale Articolului 6.1 (dreptul la un proces echitabil in termen rezonabil) si Articolului 2 (Dreptul la viata) si 3, impreuna cu articolul 1 din Protocolul 6 (abolirea pedepsei cu moartea), deoarece Romania a ajutat la transferul lui Al Nashiri intr-o alta tara, in pofida riscului real ca detinutului sa-i fie refuzat dreptul la judecata si posibilitatii aplicarii pedepsei cu moartea.

Instanta europeana recomanda Romaniei sa efectueze cat mai curand posibil o investigatie completa in cazul Al Nashiri, si daca este necesar, sa pedepseasca orice oficial responsabil. Bucurestiul ar trebui sa solicite asigurari din partea Statelor Unite ca in cazul lui Al Nashiri nu se va aplica pedeapsa cu moartea.

Senatul american a prezentat, pe 9 decembrie 2014, versiunea publica a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Din document rezulta ca in inchisoarea CIA din Romania au fost detinuti suspecti importanti, printre care s-au numarat Khaled Sheikh Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Janat Gul, un lider operativ al retelei Al-Qaida, Hassan Ghul, combatant al organizatiei teroriste, Abu Faraj al-Libi, numarul trei in ierarhia gruparii, si Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit implicat in atacul asupra navei militare USS Cole.

In august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa) a depus o reclamatie in numele lui Abd al Rahim al-Nashiri impotriva Romaniei la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO). Abd al Rahim al-Nashiri, acuzat de implicare in atacul asupra navei militare USS Cole (comis in anul 2000, in Yemen), si care este in continuare detinut de autoritatile americane.

In ceea ce priveste cazul Zayn Al-Abidin Muhammad Husayn v Lituania, CEDO a constat o serie de incalcari ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, stabilind ca Lituania este responsabila pentru incalcarea drepturilor detinutului. Tara baltica a gazduit un centru secret de detentie CIA in perioada februarie 2005-martie 2006.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007268 (s)