News Flash:

Povestea romanilor care nu-si mai cumpara mancare din supermarket

17 Octombrie 2017
1037 Vizualizari | 0 Comentarii
romani
Dan si Adela Fofiu Sanpetreanu locuiesc in Cluj-Napoca si au decis sa nu mai cumpere mancare din supermarket. In sezonul rece se bazeaza pe conserve de legume pe care le prepara singuri, iar in rest se bucura de legume pe care le cumpara direct de la fermele de familie din zona.
”In urma cu 5-6 ani am vazut un film documentar despre modul de producere a alimentelor, in special a carnii, in ferme cu mii de animale, despre industralizare si m-am speriat, iar ulterior am ajuns sa ma intreb ce mancam noi de fapt? Am constienzat ca problemele vin de la lantul de productie si distributie al alimentelor si atunci am cautat solutii alternative despre cum poti obtine hrana naturala, nu procesata industrial. Impreuna cu sotia mea, am renuntat in urma cu trei ani sa mai cumparam alimente din supermarket-uri si am descoperit o alternativa de aprovizionare, direct de la producatorii locali. Exista la Cluj-Napoca lanturi scurte alimentare care leaga direct producatorul de consumator. Suntem membri ai unei Asociatii de Sustinere a Agriculturii Taranesti (ASAT) in care mai multe familii suntem partenerii unei fermiere din Garbau care produce legume ecologice”, a declarat pentru Mediafax Dan Fofiu Sanpetreanu.
El a explicat ca fiecare familie intocmeste un contract cu fermiera respectiva in care se angajeaza ca pe parcursul anului o vor sustine financiar, cu 100 de lei de familie pe sezon, pentru cultivarea unei suprafete de teren cu legume ecologice, plata semintelor si a lucrarilor agricole, iar aceasta le livreaza produsele.
”Primim patru cosuri pe luna cu legume – spanac, mazare, ceapa, cartofi, rosii, morcovi, castraveti, salata, dovlecei, si ne ramane suficient sa punem pe iarna, iar camara ne este plina cu conserve puse de noi acasa. Avem rosii la borcan, compoturi de fructe, ciuperci uscate sau congelate, avem pesto facut din leurda si borcane cu ceaiuri din plante locale si condimente. La recomandarea fermierei putem lua din sat carne, lapte, oua. Painea o cumparam, dar avem in plan sa luam grau si sa avem faina noastra. In mediul urban avem resurse pe care nu stim sa le folosim. Din copacii aflati pe domeniul public strangem flori de salcam, macese, flori de soc, corcoduse, prune si nuci pe care fie le uscam, fie le transformam in compot sau dulceata si le consumam. Alternativa la supermarket este sa cumperi de la producatorul local pe care il cunosti, in care ai incredere, stii de unde provin produsele”, a mentionat Dan Fofiu Sanpetreanu.
Sanpetreanu isi aminteste de vremurile cand mergea la cumparaturi la supermarket si cand cheltuia excesiv pe produse alimentare pe care, o parte, le arunca ulterior, astfel ca a ajuns acum si sa lupte impotriva risipei alimentare.
”Un astfel de supermarket nu este facut sa cumperi putin si ce-ti trebuie. Noi am reusit o schimbare de mentalitate”, a explicat Sanpetreanu.

supermarket
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1102 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004801 (s)