News Flash:

Postul Sfintei Marii. Ce nu ai voie sa faci pana pe 15 august

31 Iulie 2015
1188 Vizualizari | 0 Comentarii
Postul Sfintei Marii
Credinciosii incep, de vineri, postul Adormirii Maicii Domnului. Mai bine de doua saptamani, cei care tin traditia nu au voie sa manance carne si lactate. 
Postul Sfintei Marii este un post aspru, daca tinem seama de faptul ca Biserica Ortodoxa ne cere ajunare pana la ora 15:00, in zilele de luni, miercuri si vineri, iar dupa aceasta ora, ne cere sa consumam mancare uscata. Nici in celelalte zile, nu avem parte de un post usor: marti si joi se mananca fara ulei, iar sambata si duminica avem dezlegare la untdelemn si vin. Facem mentiunea ca in Pravila Mare se precizeaza ca in acest post avem dezlegare la untdelemn si vin si in zilele de marti si joi.
Cultul Maicii Domnului a inceput sa se dezvolte mai mult dupa secolul 5, secol in care isi are originea acest post. Din acea perioada Maica Domnului si toate sarbatorile legate de aceasta au inceput sa aiba o insemnatate mai mare, iar oamenii au inceput sa se roage si sa isi puna mai mult increderea in mijlocirea ei.
Acest post mai este numit si postul lui august insa nu s-a tinut dintotdeauna in aceasta perioada. Data si durata postului au fost uniformizate abia in 1166 la sinodul din Constantinopol, cand s-a stabilit ca acesta va incepe pe data de 1 august si se va termina pe 14, inainte de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.
In Postul Sfintei Marii avem o singura dezlegare la peste, pe 6 august, cand praznuim Schimbarea la Fata a Domnului, pe Muntele Tabor.
Pentru linistea celor care nu se pot abtine de la mancare pana la ora 15:00 si nici nu pot urma recomandarea Bisericii de a manca fara ulei, adica o mancare cat mai uscata, Sfantul Ioan Gura de Aur spune: "Stapanul nostru e bland si cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre."
Postul Sfintei Marii este un post cu data fixa, incepe in fiecare an pe 1 august si se termina in ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august). Totusi, pentru ca anul acesta 31 iulie, ziua de Lasatul Lasata Secului pica itntr-o zi de vineri, s-a lasat sec in seara zilei de 30 iulie.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1278 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006687 (s)