News Flash:

Fără cereale din Ucraina

Polonia nu va mai importa deocamdată cereale din Ucraina

11 Aprilie 2023
429 Vizualizari | 0 Comentarii


Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a anunțat vineri că importurile de cereale din Ucraina în Polonia vor fi oprite temporar pentru a atenua impactul asupra prețurilor, dar tranzitul va fi încă permis. Această măsură a fost luată ca răspuns la protestele fermierilor, care au dus la demisia predecesorului său joi, din cauza scăderii prețurilor produselor agricole. Reuters a relatat această știre, citând agenția de presă agerpres.ro.

„Am convenit să limităm şi să oprim deocamdată exporturile către Polonia. Tranzitul va fi permis, dar va fi atent monitorizat în ambele ţări, astfel încât cerealele din Ucraina să nu rămână în Polonia”, le-a transmis jurnaliştilor Telus, după întâlnirea cu omologul său ucrainean.

O cantitate mare de cereale ucrainene a ajuns pe piața statelor membre ale UE, atât ca urmare a deschiderii pieței europene pentru a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia, cât și din cauza blocajelor logistice care au dus la rămânerea transporturilor de cereale ucrainene, inițial destinate altor țări, pe piețele din Europa Centrală și de Est.

Premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piață provocate de importurile de produse alimentare ucrainene într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene la sfârșitul lunii martie. Ei au avertizat că, dacă aceste măsuri nu vor fi suficiente, ar trebui reintroduse taxe și cote.

Începând cu sezonul iunie 2022-iulie 2023, Ucraina a exportat 37,2 milioane de tone de cereale, dintre care 20,6 milioane de tone au fost exportate prin coridorul din Marea Neagră.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1214 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006135 (s)