News Flash:

Piata Traian va fi modernizata si va deveni „un al doilea centru al Timisoarei”. Prin 2028

28 Martie 2022
528 Vizualizari | 0 Comentarii
piata traian

Patru piete si 12 strazi din Traian vor intra in reabilitare. Primaria Timisoara a gasit proiectant pentru regenerarea urbana a zonei, iar contractul a fost semnat. De ani buni se promite reabilitarea acestei zone. Pe unele strazi va fi restrictionata sau interzisa circulatia.
 
 
Primaria Timisoara a pornit in 30 septembrie 2021 licitatia privind gasirea unui proiectant pentru proiectul de „Regenerare urbana – Zona Piata Traian”. Administratia locala punea la bataie 1,61 de milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproape 330.000 de euro.

In data de 25 februarie, reprezentantii municipalitatii anuntau firma care va primi rolul de proiectant in cadrul proiectului.

„In cadrul procedurii de achizitie au depus oferte doua asocieri de firme: PLANWERK ARHITECTURA SI URBANISM (lider) + PRODECO ARHITECTURA SI INGINERIE (asociat), si Asocierea FABRICA DE PROIECTE S.R.L. (lider), SC CADRO LANDSCAPE STUDIO S.R.L. (asociat 1) si SC ATELIER LILE S.R.L. (asociat 2). Dupa evaluarea ofertelor a fost declarata castigatoare prima asociere, iar cea de-a doua a facut contestatie. In urma verificarilor, contestatia a fost respinsa de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, prin decizia 352-C1-238/2022, iar primaria va semna contractul cu Asocierea Planwerk Arhitectura si Urbanism (lider) + Prodeco Arhitectura si Inginerie (asociat)”, au transmis reprezentantii PMT.

Vineri, 26 martie, reprezentantii primariei au semnat contractul de atribuire. Astfel, firma contractanta are la dispozitie zece luni pentru a duce la bun sfarsit serviciile de proiectare pentru regenerarea zonei Traian.

Asocierea este formata din Planwerk Arhitectura si Urbanism – o firma din Cluj-Napoca, care potrivit lege5.ro, in 2020, avea 11 angajati, un profit in scadere fata de anul anterior, de putin peste 8.000 de lei, si datorii de 85.000 de lei si Prodeco Arhitectura si Inginerie – tot o firma din Cluj-Napoca, care avea in 2020 o cifra de afaceri de peste 420.000 de lei, un profit de aproape 28.000 de lei si datorii de 177.000 de lei.

Transformarea zonei
Planul este ca in cele patru piete si 12 strazi din zona Traian sa fie amenajate spatii de relaxare si petrecere a timpului liber, spatii verzi, alei pietonale si zone pentru biciclisti.

Proiectul va fi implementat pe fonduri europene: o parte din costurile de proiectare prin Programul Operational Asistenta Tehnica 2014-2020 si executia prin Programul Operational 2021-2027. Potrivit graficului primariei, executia se va face in perioada 2024-2028, astfel ca vom avea „un al doilea centru al orasului” in zona Traian poate dupa sapte ani.

Cele patru piete si 12 strazi care fac obiectul proiectului si tipul de interventii care vor avea loc in zona, conform PMT:

1. Piata Traian se vrea transformata intr-un spatiu public atragator cu amenajari pentru manifestari culturale, comerciale, sociale, zone pentru terase. Spatiul verde va fi extins prin jardiniere de mare capacitate pentru arbori si arbusti din specii permanent verzi tot anul.

2. Piata Romanilor – aici, spatiul verde va fi extins pentru ca Biserica Millennium sa fie inconjurata de un generos parc cu alei pietonale si mobilier urban. Trotuarele, scuarul si zona carosabila impreuna cu liniile de tramvai vor fi aduse la acelasi nivel, accentuand intrarile in Biserica Millenium si accesul catre Liceul William Shakespeare.

3. Piata Acad. Corneliu Miklosi – aici se va face o gradina salbatica, cu o colectie botanica ornamentala din specii locale sau adaptate climei locale, permanent verzi in climatul timisorean.

4. Piata Petru Rares va fi reconfigurata ca o mica piateta de recreere, cu arbori umbrosi si banci.

5. Bulevardul 3 Aug 1919 va fi transformat intr-o „suprafata unitara”, fara diferente de nivel, pentru a include traficul auto, liniile de tramvai, piste de bicicleta, circulatia pietonala si spatiul verde. Pentru fiecare functiune (auto, pietonal, velo) vor fi folosite materiale diferite ca textura si culoare.

6. Str. Dacilor si Str. Stefan cel Mare – aici vor fi amenajate alei pietonale, piste pentru biciclete si spatii verzi.

7. Str. Zavoi va fi transformata in strada pietonala, pentru biciclete, cu o extinsa zona verde. In mijlocul strazii va fi amenajata o gradina de bioretentie (rain-garden).

8. Str. Costache Negruzzi (in spatele Bisericii Sarbesti) va suferi si ea modificari. Circulatia va fi restrictionata pana la intersectia cu Str. Petre Ispirescu, singura latura care ramane deschisa circulatiei va fi Str. Ion Mihalache. Va fi amenajat un nou scuar urban cu destinatia de odihna si se vor planta artari, tei, catalpa etc. Fostul Parc Albastru (in prezent asfaltat), de la intersectia Str. C-tin Negruzzi cu Str. C-tin Titel Petrescu redevine parc.

9. Doua zone de shared-space, in care opt strazi devin „shared space” cu zona carosabila, alei pietonale, piste pentru biciclete si spatii verzi, cu eliminarea bordurilor inaltate. Si aici vor fi spatii verzi.

Zona 1: Str. Caragiale, Str. C. Mezincescu, Spl. Coloniei – strazi care au deschidere catre zona Bulevardul 3 August si Piata Romanilor
Zona 2: Str. Petre Ispirescu, Str. Ecaterina Teodoroiu, Str. Costache Negruzzi, Str. Anton Pann, Str. Cantacuzino, Str. Maresal Joffre/Ion Mihalache – strazi care au deschidere catre Piata Traian.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1232 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007272 (s)