News Flash:

Patriarhia Romana si cea a Ierusalimului s-au impacat dupa aproape trei ani

4 Februarie 2014
1290 Vizualizari | 0 Comentarii
Patriarhia Româna si cea a Ierusalimului s-au împacat prin semnarea unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericesti depline, dupa aproape trei ani de când au încetat relatiile, din cauza unor neîntelegeri privind Caminul românesc pentru pelerini de la Ierihon.
O delegatie a Patriarhiei Române s-a întâlnit la Ierusalim, cu binecuvântarea PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în 2-3 februarie, cu Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, însotit de Înaltpreasfintitul Arhiepiscop Aristarh de Constantina si Înaltpreasfintitul Arhiepiscop Metodie de Tabor, pentru restabilirea comuniunii depline dintre cele doua Patriarhii, informeaza Patriarhia Româna, într-un comunicat de luni seara.
"În urma celor trei runde de convorbiri (Bucuresti, decembrie 2012; Ierusalim, februarie 2013; Ierusalim, iulie 2013), desfasurate în spirit de fratietate si respect reciproc, s-a ajuns la semnarea de catre Patriarhul Ierusalimului si Patriarhul României a unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericesti depline", mai arata sursa citata.
Acest Acord a fost semnat, la Bucuresti, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, în 2 februarie 2014, si la Ierusalim, de catre Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, la 3 februarie 2014, precizeaza Patriarhia.
Delegatia Patriarhiei Române la Ierusalim a fost alcatuita din Înaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgovistei si Exarh patriarhal, Preacucernicul Parinte Profesor Viorel Ionita, consilier patriarhal onorific, si Preacucernicul Parinte Michael Tita, consilier patriarhal pentru relatii bisericesti si interreligioase. La întâlnire a fost prezent si Preacuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al mânastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor si Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Bucuresti, care a devenit noul Superior al Asezamintelor românesti de la Locurile Sfinte.
În numele PF Daniel, Parintele Mitropolit Nifon a reînnoit invitatia adresata Patriarhului Ierusalimului de a vizita Patriarhia Româna în octombrie 2014. "Preafericitul Parinte Patriarh Teofil a acceptat cu bucurie aceasta invitatie. La sfârsitul întâlnirii, Patriarhul Ierusalimului a oferit o agapa festiva delegatiei Patriarhiei Române, ca un simbol al comuniunii restabilite", mai informeaza Patriarhia Româna.
Patriarhia Ierusalimului anunta, în 9 mai 2011, ca a rupt relatiile cu Biserica Ortodoxa Româna, din cauza Asezamântul românesc de la Ierihon.
PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, declara atunci ca Patriarhia Ierusalimului a reprosat Patriarhiei Române nerespectarea canoanelor prin construirea bisericii la Asezamântul de la Ierihon destinat cazarii pelerinilor.
El a spus ca Patriarhia Româna a fost surprinsa si totodata îngrijorata de decizia Sfântului Sinod al Ierusalimului privind ruperea legaturii canonice cu Patriarhia Româna fara sa fi avut loc o discutie despre acest lucru.
Potrivit lui PS Ciprian Câmpineanul, întreruperea legaturii Patriarhiei Ierusalimului cu patriarhul Daniel si scoaterea lui din diptice este o masura extrema.
Totodata, PS Ciprian Câmpineanul a tinut sa precizeze ca decizia de caterisire a parintelui Ieronim Cretu, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, este nedreapta, întrucât el nu este în slujba Patriarhiei Ierusalimului.
"Biserica româna nu va raspunde cu aceeasi masura si va solicita acceptarea unui dialog cu patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului", a subliniat PS Ciprian Câmpineanul.
Episcopul vicar patriarhal a mai spus ca Asezamântul românesc de la Ierihom ramâne în proprietatea Patriarhiei Române. Decizia Sfântului Sinod al Ierusalimului se limiteaza deocamdata la faptul ca patriarhul Ierusalimului nu-l pomeneste pe PF Daniel, asta înseamna ca s-a întrerupt comuniunea liturgica.
Asezamântul românesc de la Ierihon are 300 de locuri. Acesta cuprinde o biserica, o casa pentru pelerini si Centrul de studii biblice "Sfântul Ioan Iacob Hozevitul", constructia începând în 1998.
Asezamântul a fost construit pe un teren pe care Biserica Ortodoxa Româna l-a primit prin donatie, înainte de Revolutie, de la un credincios român stabilit în zona. La acesta s-au adaugat si altele limitrofe, ajungând în prezent la o suprafata de 3.000 de metri patrati.
Preacuviosul Parinte Arhimandrit Ieronim Cretu, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a fost ales de catre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în 29 noiembrie 2009, episcop vicar patriarhal, cu titulatura Sinaitul. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0896 (s) | 22 queries | Mysql time :0.030897 (s)