News Flash:

Antonescu: Vom aborda urgent modificarea Codului penal in cazul libertatii de exprimare

3 Februarie 2014
1145 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica seara, ca la nivelul Parlamentului va fi promovata urgent initiativa legislativa care va modifica Codul penal în ceea ce priveste libertatea de exprimare fata de actele justitiei si care ar îngradi libertatea presei.
"Al doilea subiect (al discutiilor din USL, n.r.), care este urgent si care va fi abordat mâine si care sper sa fie rezolvat cât mai repede este articolul 276 din Codul penal (...) Vom interveni în Parlament, unde vom sustine un proiect de lege care exista deja semnat de mai multi parlamentari privitor la art. 276 care în opinia noastra aduce o inacceptabila a îngradire a libertatii presei înainte de toate si pe care dorim sa-l remediem în spiritul cel democratic", a sustinut Antonescu.
Pe 30 octombrie 2013, liderul deputatilor PNL George Scutaru si deputatul Alina Gorghiu au anuntau depunerea unei propuneri legislative care abroga din noul Cod penal, care intra în vigoare la 1 februarie 2014, prevederea care instituia sanctiuni pentru declaratii critice la adresa actiunilor magistratilor.

Initiativa legislativa semnata de Scutaru, Gorghiu, Crin Antonescu, dar si cea mai mare parte a parlamentarilor PNL abroga articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal.
Semnatarii au mentionat ca solicita adoptarea propunerii legislative în procedura de urgenta, astfel încât sa intre în vigoarea înainte de 1 februarie 2014.
Argumentele prezentate de Scutaru si Gorghiu vizeaza faptul ca respectivul articol ar îngradi libertatea de exprimare garantata prin legea fundamentala si Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
"Dispozitia este de natura sa îngradeasca libertatea de exprimare, instituind sanctiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Rolul mass-media este acela de a culege informatii si de a realiza cercetari în orice domeniu si de a transmite ulterior aceste informatii publicului", motiveaza initiatorii propunerii legislative.
Articolul 276 din noul Cod penal, intitulat "Presiuni asupra justitiei", precizeaza: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaratii publice nereale referitoare la savârsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda". Mediafax.ro

usl
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1036 (s) | 33 queries | Mysql time :0.050842 (s)