News Flash:

Parcul Central din Timisoara va fi amenajat dupa stilul vienez al gradinilor Palatului Schonbrunn

1 Aprilie 2014
1027 Vizualizari | 0 Comentarii
Palatului Schonbrunn
Parcul Central din Timişoara va fi amenajat de municipalitate, în acest an, în stilul vienez al grădinilor Palatului Schonbrunn, după ce 99% dintre timişoreni au preferat această variantă celei englezeşti.
Locuitorii Timişoarei au avut de ales între variantele peisagistice vieneză sau englezească, cu peluze întinse şi aerisirea spaţială a parcului.
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, demersurile pentru începerea lucrărilor sunt în toi şi vor fi realizate, 'cel mai probabil, cu bani din bugetul local'. 
Odată cu schimbarea radicală a aspectului parcului, acesta va reveni la numele generalului austriac Anton Scudier, cel care a dat ordinul fondării parcului la sfarşitul secolului XIX.
'Ne dorim ca acest parc să-şi recaştige atat strălucirea, cat şi funcţionalitatea. Ambele variante au propus un număr de plantări mai mare decat cel al extragerilor care se vor face', a explicat presei, luni, viceprimarul Dan Diaconu.
Parcul Central este unul dintre cele mai vechi din Timişoara de azi, amenajat în anii 1880 pe un fost cimitir al oraşului. In anul 1881, pe timpul foametei şi a epidemiei de holeră şi ciumă, generalul Scudier, care ajunsese primarul oraşului, pentru a da de lucru populaţiei şi a înlătura foametea, a dispus ca terenul respectiv, care aparţinea Garnizoanei, să fie nivelat de fortificaţiile existente şi să fie plantate conifere şi diverşi arbori. In mijlocul parcului a fost ridicată o statuie de fontă aurită, în mărime naturală, a generalului, în semn de recunoştinţă, parcul preluand numele acestuia. 
In anul 1918, statuia a fost dăramată, iar pe soclul ei a fost instalat un ceas. Pană la cel de-Al Doilea Război Mondial, în acest parc se aflau busturile din bronz ale lui Alexandru Mocioni, I.G. Duca şi Vincenţiu Babeş, existent şi azi. 
După sosirea armatei sovietice, parcul s-a numit 'Iosif Visarionovici Stalin', iar din anii '60 se numeşte Parcul Central.
Iniţial parcul a fost amenajat în stil englezesc, cu peluze întinse, plantate cu covoare de flori, cu alei lipsite de o dispunere unitară, care se întretăiau în partea centrală. In 1989, parcul a fost restructurat, dandu-i-se forma actuală. AGERPRES

palatului schonbrunn dan diaconu parcul central
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1117 (s) | 33 queries | Mysql time :0.036786 (s)