News Flash:

Parc tematic inovativ pe 70 de hectare la Parta. CJT se inspira din Franta pentru realizarea lui

26 Mai 2022
365 Vizualizari | 0 Comentarii
Parc

 

 Nu va fi Disneyland, dar va fi ceva unic in Romania. Este vorba despre parcul inovativ tematic pe care CJT vrea sa il construiasca nu departe de Timisoara. Institutia lucreaza la concept si a inceput sa „vaneze” fondurile europene disponibile.
 
Nu a reusit sa realizeze un aqua-park in comuna Dudestii Noi, unde a fost multi ani primar, insa liderul Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, nu doar ca nu renunta la idee, ci o extinde.

Astfel, miercuri, in sedinta CJT, care a avut loc la Palatul Administrativ, institutia a facut un prim pas pentru realizarea Parcului tematic inovativ. Locul ales este Parta.


Comoara descoperita la renovarea unui conac in Franta
Investitia va fi una multi-anuala si va necesita zeci de milioane de euro. Deocamdata, miercuri, consilierii judeteni au aprobat Proiectul de hotarare privind solicitarea de trecere a unor bunuri imobile, din domeniul public al comunei Parta, in domeniul public al judetului Timis.

Presedintele administratiei judetene a declarat ca, dupa preluarea terenului, se va putea lucra la celelalte faze ale proiectului de anvergura.

In clipa de fata se lucreaza la conceptul Parcului tematic inovativ, astfel ca nu se stie exact cum va arata. Cert este doar ca nu va fi un Disneyland.

„Nu pot sa intru foarte mult in detalii pentru ca lucram la concept. Dorim sa fie un parc tematic care imbina stiinta si tehnologia cu distractia pentru familie, nu doar pentru copii. Ne bucuram ca am gasit in jurul Timisoarei aceasta zona gata urbanizata, 70 de hectare gandite chiar pentru agrement, si atunci nu mai trebuie sa pierdem vreo doi ani de zile pentru a realiza un Plan Urbanistic Zonal (PUZ)”, a declarat Alin Nica la finalul sedintei.

Desi initial s-a luat in calcul pentru realizarea acestui parc si terenul de la Covaci, Nica si echipa sa au renuntat la idee si doresc sa faca acolo ceva din domeniul industrial fiind aproape de Centura si de zona industriala Dumbravita-Giarmata si atunci s-ar preta o astfel de activitate.

„Un parc tematic de distractii poate sa fie si cu componenta acvatica. De aceea nu intru in detalii pentru ca inca studiem concepte. Mergem si pe o varianta, ne-am inspirat din Futuroscope (n.r. – parc de distractii in Franta) de la Poitiers, acel parc imens realizat acolo, dar putem sa mergem si pe varianta Tivoli din Copenhaga, care imbina activitatile acestea in aer liber cu tot ceea ce are un parc de distractii in adevaratul sens al cuvantului. Suntem inca in cautarea unui concept care sa se muleze pe nevoile si posibilitatile de aici. E posibil sa aiba si o componenta acvatica, ne gandim si la o componenta medicala, de tratament si de recuperare, sa vedem cum putem folosi si apa geotermala, dar inca discutam de partea de concept.

Va trebui sa luam o firma care sa ne consilieze, sa ne ajute pe partea de concept, astfel incat sa gandim conceptul care sa fie cat mai acoperitor si sa atraga cat mai multa participare”, a mai precizat presedintele Consiliului Judetean Timis.

Parcul tematic inovativ nu va fi singura atractie turistica de la Parta.

„Se completeaza cu viitorul muzeu pentru ca acolo vom avea si un spatiu expozitional, dar si o zona pe care dorim sa o deschidem catre turism si se completeaza si cu o alta chestiune pe care dorim sa o facem, un element de infrastructura, drumul Petroman–Parta, respectiv un nou pod peste Timis si conectarea acestui drum, in dreptul Frigoglas cu drumul national care trece prin Sag si merge spre Moravita si de acolo in Serbia. Este un proiect mai amplu care are in jurul sau si alte proiecte de infrastructura care sa il potenteze”, a declarat Alin Nica.

In ceea ce priveste finantarea investitiei, presedintele CJ Timis a spus ca partial prin Programul de cooperare Romania – Ungaria a prevazut la proiecte strategice si acest proiect, pe langa Castelul Huniade, dar vor fi alocati bani si din resurse proprii sau daca se ivesc alte finantari pe parcurs.

„Inca nu s-au deschis finantarile pe Programul Operational Regional 2022 – 2017, sper sa se deschida in toamna acestui an. Daca nu, dintr-un credit sau din resurse bugetare locale. Fiind o activitate generatoare de venit nu beneficiaza de o cofinantare europeana suta la suta”, a mai adaugat Nica.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1226 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004540 (s)