News Flash:

Padure urbana miniaturala in Piata Petru Maior. Primarul Dominic Fritz a plantat primii arbori

31 Martie 2022
362 Vizualizari | 0 Comentarii
Fritz

A inceput oficial „constructia” micro-padurii urbane din Piata Petru Maior. Conceptul urmareste reducerea poluarii si presupune costuri reduse. Spatiul verde va fi amenajat din materiale recuperate de pe alte santiere
La ultima sedinta a Consiliului Local, s-a dat unda verde pentru realizarea unei paduri urbane miniaturale la Timisoara. Astfel, Primaria Municipiului Timisoara a disponibilizat, pentru impadurire/plantare, un teren de 1.300 mp aflat in Piata Petru Maior.

Marti, 29 martie, primarul Dominic Fritz a participat la plantarea primilor arbori.

„Zilele astea amenajam la Timisoara prima micro-padure urbana cu ajutorul comunitatii. Este situata in Piata Petru Maior, din zona Dorobantilor, unde exista o amenajare modesta a spatiului verde. Verile urmatoare vor fi mult mai respirabile pentru cei care locuiesc in zona, pentru ca acum sunt plantati aici 2.000 de puieti si plante din specii autohtone, neinvazive, care vor contribui masiv la imbunatatirea aerului in zona si la reducerea prafului si a noxelor”, a transmis edilul.

Terenul impadurit este inregistrat ca spatiu verde in Cadastrul Verde al Municipiului Timisoara, existand 7 arbori, 5 banci si 3 cosuri de gunoi.

Suprafata in cauza va fi impadurita cu specii de arbori autohtoni, care au o crestere rapida si densitate mare. Utilitatea unei astfel de micro-paduri, pe langa valoarea estetica, este contributia semnificativa la imbunatatirea conditiilor climatice ale orasului de pe Bega.

Beneficiile ecologice si sociale ale unei paduri urbane miniaturale sunt numeroase: retentia prafului si noxelor din aer; aport de oxigen; fixarea carbonului din atmosfera intr-un ritm rapid; amprenta de carbon zero pentru ingrijire; reducerea poluarii fonice; valoare estetica.

Terenul din Piata Petru Maior este marginit de o artera de circulatie foarte solicitanta, care genereaza poluare atmosferica si fonica, fiind binevenit un astfel de spatiu verde.

„Prin impadurirea terenului se va realiza o bariera fonica, o perdea, ce va retine poluarea atmosferica, crescand confortul locatarilor din zona”, informeaza reprezentantii primariei.

Padurea urbana miniaturala este un concept dezvoltat de biologul japonez Akira Miyawaki si necesita costuri reduse de intretinere.

„Datorita tehnicilor speciale folosite la infiintarea ei, suprafata de padure se va dezvolta autonom. Singurele lucrari de intretinere necesare vor fi 2-3 udari pe timpul verii, care pot fi suplimentate pana la 10 udari in cazul unei veri secetoase. Activitatile de intretinere (udare, cosirea ierbii dintre arborii plantati etc.) vor fi asigurate de Primaria Municipiului Timisoara, prin societatea prestatoare de servicii de intretinere spatii verzi SC Rogera Prest Com SRL”, informeaza reprezentantii PMT.

De asemenea, pentru amenajarea unui astfel de spatiu verde sunt folosite materiale recuperate de pe alte santiere: aleea care traverseaza parcul este construita din traverse de lemn recuperate de la liniile vechi de tramvai.

„La Timisoara, aceasta amenajare a fost posibila in urma unui parteneriat intre Primarie, Propark – Fundatia pentru Arii Protejate, Banca Transilvania si cativa zeci de voluntari. Le multumesc ca impreuna facem Timisoara verde”, mai spune Fritz.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006354 (s)