News Flash:

Bugetul Timișoarei pe 2021 a fost aprobat in unanimitate

23 Aprilie 2021
823 Vizualizari | 0 Comentarii
Primaria Timisoara

Timișoara are buget pe anul 2021. A fost adoptat, joi, în unanimitate. Liberalii au avut câteva amendamente, dar spun că sunt bucuroși că bugetul este „în obiective de investiții 86% identic cu cel de anul trecut”. Primarul Dominic Fritz crede că a reușit „un buget echilibrat”, care se concentrează pe investiții.

„Eu cred că am reușit un buget echilibrat, care reușește, pe de-o parte, să se concentreze pe investiții (…) să creștem serviciile de calitate și să nu facem economii acolo unde nu ar trebui, de exemplu în cultură, sport, salubrizare sau în reparația trotuarelor și străzilor. Rolul este pe partea de investiții, să mobilizăm continuarea lucrărilor mari de infrastructură începute, dar și să antameze investițiile care o să urmeze, finanțate prin PNRR, dar și din fonduri europene. Veți găsi în mai multe domenii documentații, studii de fezabilitate, proiecte tehnice, tocmai ca la anul să fim gata și să depunem”, le-a spus primarul Timișoarei consilierilor locali.

Bugetul Timișoarei pe anul 2021, „inspirat din energia timișorenilor”, este de 1,4 miliarde de lei, echivalentul a 286 milioane de euro. Este asemănător cu cel din 2019, iar aproape 56% se duce pe funcționare. 797 de milioane de lei sunt banii pentru funcționare, în timp ce 620 de milioane de lei este bugetul de investiții. Nu au fost prea multe discuții pe marginea proiectului de buget al Timișoarei. Liberalii au avut câteva amendamente, după ce s-au întâlnit și cu cei din Executivul Primăriei.

„E un buget pe care îl vom vota și o să-l votăm în primul rând pentru că este, în obiective de investiții, 86% identic cu bugetul anului trecut, ceea ce înseamnă că există în sfârșit o continuitate corectă a proiectelor care au fost inițiate în anii trecuți, o continuitate pe care o să o mai amendăm acum în câteva puncte. Am avut de altfel și întâlniri în care am corectat unele lucruri (…) sunt bucuros că am putut să facem un astfel de exercițiu împreună”, a completat Dan Diaconu, fost viceprimar și consilier local din partea PNL.

O propunere a venit și de la alesul local Roxana Iliescu (Pro România), care a cerut o linie bugetară care să permită contractarea unor servicii de arhivare, pentru că „arhiva primăriei este depozitată în condiții improprii, în imobile care ar fi foarte util să fie valorificate, nu să fie depozite de documentații pentru autorizații de incendiu la școli”.

Andra Lăpădatu, consilier PSD, a cerut bani mai mulți pentru copii, mai exact creșterea bursei sociale de la 100 la 140 de lei.

„Aș dori ca ele să fie mărite cu 40 de lei. De ele beneficiază 1.360 de copii, nu este un efort bugetar prea mare. Pentru acești copii cred că înseamnă mai mult decât ne putem imagina”, a spus Lăpădatu.

Amendamente au avut și cei din USR-PLUS, prin vocea viceprimarului Ruben Lațcău, care a propus și renunțarea la trei documentații de urbanism.

„Este primul buget public la care am lucrat îndeaproape, fiind responsabil de lista de investiții. A fost nu doar muncă de calcule și de exceluri, ci și multă negociere cu toți actorii implicați în sectoarele în care se vor face investiții. Asta înseamnă construirea unui buget viu, care ascultă orașul și dă suflu dezvoltării lui. Toate cartierele au nevoi. E nevoie de creșe în cartierele dense, e nevoie de rețele pietonale și de bicicletă demne de data pe care o arată calendarul, e nevoie de flote de transport în comun înnoite. Am încercat să văd prioritatea acolo unde nevoia urgentă și capacitatea financiară și de execuție s-au suprapus”, a spus viceprimarul Timișoarei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1289 (s) | 44 queries | Mysql time :0.006531 (s)