News Flash:

Pactul de coabitare a fost incalcat consistent de premier, afirma presedintele Basescu

8 Octombrie 2013
1383 Vizualizari | 0 Comentarii

Presedintele Traian Basescu a anuntat luni, într-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni, ca a decis sa declanseze mecanismul de consultare prevazut în acordul de cooperare institutionala, aratand ca a constatat faptul ca acest document a fost încalcat consistent de premierul Victor Ponta.

''Personal am constatat ca el (acordul - n.r.) a fost încalcat consistent de premier în domenii precum politica externa, independenta justitiei si stat de drept. Din acest motiv, am decis ca, înainte de orice alta masura, sa declansez mecanismul de consultare care este prevazut în punctul 7 al acordului de cooperare institutionala, asa ca maine vom începe discutiile la nivel tehnic pentru o analiza pe punctele pe care eu vi le-am enuntat ca fiind dupa parerea mea încalcari grave ale acordului de cooperare institutionala', a spus Basescu.

El a dat cateva exemple de declaratii ale premierului Victor Ponta care ar trebui clarificate privind Kosovo, Siria. 'In problema siriana, va aduceti aminte declaratiile fulminante ale domnului prim-ministru, iar acum Bashar al-Assad sta la masa cu Statele Unite si cu Federatia Rusa sa rezolve problema conflictului din Siria si problema armamentelor chimice într-un proces de negociere. Acele declaratii - guvern criminal, ilegitim si criminal - pe care le-a facut Victor Ponta, sigur, ne-au produs prejudicii. Astazi am fi fost într-o pozitie foarte solida, daca se mentinea în linia pe care eu am dat-o, aceea de prudenta în relatia cu Siria. V-am dat doar exemple publice, sunt multe altele nepublice care vor trebui clarificate', a spus seful statului.

Traian Basescu a punctat ca acordul institutional poate ramane vigoare daca marti se ajunge la concluzia ca acest document trebuie respectat, iar în caz contrar nu mai are rost mentinerea acestuia. El a adaugat ca puncte din acest acord institutional au devenit parte a MCV-ului, motiv pentru care a avut retineri în a-l denunta.

'Din pacate si prevederi din acordul de colaborare institutionala de la capitolul justitie si stat de drept si prevederi din MCV au fost deja facute praf prin abordarile din ultimele zile, atat declaratiile, cat si actiunea politica legata de ministrii cu probleme, iar astazi a fost un element în plus de încalcare grava si a MCV-ului si a acordului de colaborare institutionala, dar - repet - acest acord este parte a MCV-ului si de aceea am avut retineri sa-l denunt imediat, chiar daca mi-as fi dorit s-o fac', a spus seful statului.

Intrebat ce asteptari are de la întalnirea echipelor desemnate de premier si presedinte, Traian Basescu a raspuns: 'Indreptarea în comportament'.

El a spus ca nu se pune problema unui alt pact de coabitare.

Seful statului a fost rugat sa clarifice daca a încercat sa discute cu premierul, el mentionand ca are cu Victor Ponta un sistem de comunicare în scris. AGERPRES


palatul cotroceni victor ponta politica externa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006248 (s)