News Flash:

Operatie endovasculara, in premiera nationala, realizata de chirurgii de la Spitalul Judetean Timisoara

30 Iulie 2018
901 Vizualizari | 0 Comentarii
medici operatie

O echipa medicala condusa de seful Clinicii de Chirurgie Vasculara a Spitalului Judetean Timisoara, prof. dr. Mihai Ionac, au efectuat cu succes o procedura endovasculara, in premiera nationala, la un tanar de 19 ani, care a suferit cea mai grava forma de tromboza venoasa profunda a membrului inferior, in urma unui accident sportiv, si care era in pericol de amputare. 

Procedura endovasculara aplicata se numeste trombaspiratie venoasa iliofemurala, urmata, de stentare, prin care s-a deblocat o vena importanta din abdomenul tanarului student al Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara. 

"In urma unui traumatism inghinal stang, suferit de tanar in cursul unui joc de fotbal, acesta s-a prezentat in Unitatea de Primiri Urgente a spitalului, cu cresterea semnificativa in volum a membrului inferior stang, absenta pulsului si tulburari de sensibilitate si motilitate. Pacientul a fost internat de urgenta in Clinica de Chirurgie Vasculara cu diagnosticul de phlegmasia coerulea dolens, cea mai grava forma de tromboza venoasa profunda a membrului inferior", se arata intr-un comunicat al Spitalului Judetean Timisoara, transmis duminica AGERPRES. 

Avand in vedere gravitatea extrema a bolii, prin faptul ca blocarea circulatiei venoase a produs si oprirea circulatie arteriale, cu risc semnificativ de amputatie majora, medicii au optat pentru aspiratia pe cale endovasculara, cu ajutorul unui sistem modern, a cheagurilor de la nivelul venelor, redand astfel permeabilitatea axului venos al membrului inferior stang. 

Procedura, finalizata cu montarea unui stent destinat special pentru sistemul venos, a fost incununata de succes. Pana la recuperarea completa, pacientul va mai urma cateva proceduri, dar acest tip de interventie, realizat pentru prima data in Romania, i-a oferit tanarului sansa unui tratament echivalent cu cele europene si evitarea producerii unui handicap major. 

Materialele necesare interventiei au fost achizitionate in totalitate din fondurile spitalului. AGERPRES 


tromboza venoasa vasculara diagnosticul phlegmasia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006016 (s)