News Flash:

Posibilă colaborare în domeniul culturii între timișoreni și polonezi

O delegație a Parlamentului Regional al regiunii Wielkopolska, din Polonia, a fost în vizită la Timișoara

26 Mai 2023
228 Vizualizari | 0 Comentarii

În această săptămână, Timișoara a găzduit o delegație din Polonia, deschizând astfel perspective promițătoare pentru o colaborare viitoare între capitala Banatului și regiunea Wielkopolska în domeniul cultural.

Primăria Timișoara a informat că, în perioada 24-25 mai, un grup de reprezentanți ai Parlamentului Regional din regiunea Wielkopolska, Polonia, a vizitat orașul de pe Bega. Delegația a fost condusă de Henryk Szopiński, președintele Comisiei de Cultură și Personal Administrativ din cadrul Biroului de Cooperare Internațională și Biroului de Cultură.

Miercuri, oaspeții din Polonia s-au întâlnit cu primarul Dominic Fritz. Discuțiile s-au concentrat pe identificarea modalităților de colaborare în domeniul cultural între Timișoara și regiunea Wielkopolska, incluzând schimburi culturale, rezidențe artistice, organizarea de evenimente comune și dezvoltarea de proiecte în parteneriat.

„Este absolut necesar să construim Europa de jos în sus, să avem aceste legături la firul ierbii. Să nu așteptăm după marile decizii politice, ci să pornim de la comunitățile locale, cu idei și proiecte concrete. Este foarte încurajator să constat că dinamica din Timișoara se regăsește și în Polonia, pentru că Europa de Est este o zonă extrem de importantă a construcției europene. Ne bucurăm că sunteți aici într-o perioadă de efervescență pentru Timișoara și că avem prilejul să spunem povestea acestui oraș, bazată pe diversitate, respect, unde oamenii inovează și evoluează împreună spre prosperitate”, a declarat primarul.

De asemenea, membrii delegației au prezentat câteva dintre proiectele culturale în desfășurare în regiunea lor și au manifestat interesul de a beneficia de experiența Timișoarei ca oraș Capitală Europeană a Culturii. Joi, delegația poloneză a participat la prezentările unor instituții de cultură din oraș, în cadrul cărora s-au stabilit mai multe proiecte concrete ce vor fi realizate în parteneriat în viitor. Printre acestea se numără "Rezidența Literară", un proiect care propune reunirea (în aceeași locație în care a locuit și Chopin) a scriitorilor din Wielkopolska și Timișoara, pentru a crea împreună un material literar ce va fi ulterior publicat atât în format fizic, cât și în format electronic (E-Book). De asemenea, se va desfășura și proiectul "La Strada", special configurat pentru artiștii stradali.

Membrii delegației au participat și la un tur ghidat al unor proiecte incluse în Programul Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1318 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007628 (s)