News Flash:

Veste grozavă pentru economia locală

Anul Capitalei Europene a Culturii aduce la Timișoara mulți turiști străini

25 Mai 2023
209 Vizualizari | 0 Comentarii

2023, anul Capitalei Europene a Culturii atrage un număr mare de turiști la Timișoara, ocupând toate locurile de cazare disponibile, mai ales în weekend-uri, când au loc numeroase evenimente culturale. În 2023, la început de sezon estival, experții estimează că Timișoara va găzdui cel puțin 500.000 de vizitatori.
Hotelierii din oraș spun că se simte că Timișoara este Capitală Culturală Europeană. Numărul turiștilor străini este în creștere și, spre deosebire de anii trecuți, aceștia își prelungesc acum șederea. Ei sunt interesați nu doar să asiste la evenimentele din titlu, ci și să descopere ce are orașul de oferit, spune Ramona Pricop, reprezentata unui hotel din centrul istoric.

“Clienții străini sunt din ce în ce mai mulți, vecinii țării noastre sunt tot mai prezenți în casa noastră. Se simte că suntem Capitală Europeană, deoarece fac un mini-weekend, ca să zic un city break. Feedback-ul este pozitiv”, precizează Ramona Pricop.

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc ceremonia de deschidere a bienalei Art Encounters. Zeci de evenimente au fost organizate în mai multe zone și spații din Timișoara. Organizatorii vorbesc despre dificultățile întâmpinate în găsirea de locuri de cazare pentru artiștii și invitații din afara orașului.

“Având atât de mulți invitați, artiști prezenți în Timișoara, ne-a fost foarte dificil să găsim cazare, întrucât se întâmplă atât de multe evenimente culturale care aduc turiști, animă orașul și asta este foarte bine. Am găsit în diverse hoteluri, însă pe bucățele mici, ca să spun. Și atunci am împărțit grupul în foarte multe grupuri, mai micuțe”, menționează managerul de comunicare al bienalei, Oana Chirilă.

Vrem ca Timișoara să fie plină de turiști, spune președintele Asociației de Promovare a Timișoarei. Problema lipsei de locuri de cazare va fi rezolvată și în acest an prin deschiderea mai multor hoteluri, afirmă Simion Giurcă.

“Sigur că este și acesta un risc al unei capitale culturale europene sau al unui oraș care își dorește să dovedească că este o capitală culturală, că este o atracție și pentru turiști, pentru oameni de cultură. Și atunci sigur că există acest risc ca la un moment dat să nu mai fie locuri. Dar, spre marea noastră bucurie, în zilele trecute s-a mai deschis un hotel, în următoarea lună se va deschide încă un hotel de cinci stele. Și mai trebuie spus un lucru. Există foarte multe camere în regim B&B”, declară Simion Giurcă.

Edilul Timișoarei este de părere că anul titlului va da un imbold economiei locale.

“Am devenit acest magnet și asta, bineînțeles, se traduce inclusiv în cifre de afaceri mai bune, nu doar în sectorul HoReCa, ci pentru tot orașul, deci este și un factor economic, dar în primul și în primul rând, mă bucur că povestea Timișoarei se face auzită. Poate durează un pic până când înțelegem că acest an de capitală chiar schimbă lucrurile, chiar este o schimbare strategică”, declară Dominic Fritz.

Conform ghizilor turistici, în Timișoara vin mulți turiști din Italia, Germania, Spania și Marea Britanie, dar și turiști din SUA, Australia și Orientul Îndepărtat.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004733 (s)