News Flash:

Mugur Isarescu, avertisment dur catre Dragnea: Sa nu arunce in aer bugetul, stabilitatea macro si cea mai buna perioada pentru economie!

7 August 2017
846 Vizualizari | 0 Comentarii
mugur isarescu1
Cu toate ca Romania este puternic polarizata, cu extreme la mari decat o tara sud-americana, economia creste chiar si peste cele mai optimiste asteptari.
Iar aceasta crestere, peste potential, nu vine numai din consum ci din industrie, care a creat cele mai multe locuri de munca in acest an, decembrie-mai: 27.000 fata de 12.000 in comert si 13.000 in constructii, conform ZF.
Vineri, BNR, in comunicatul de dupa sedinta de politica monetara, a afirmat ca industria, aflata la un maxim de 12 trimestre, si-a intensificat activitatea in trimestrul al doilea, cel putin in primele doua luni.
“Pe partea ofertei, principalul determinat al intensificarii activitatii economice din T1 2017 a fost activitatea industriala, al carei ritm annual de crestere de 6,8%, a reprezentat maximul ultimelor 12 trimestre. Datele statistice pentru primele doua luni ale trimestrului doi indica accelerarea dinamicii anuale a productiei industriale si a comenzilor noi din sectorul prelucrator, precum si mentinerea unor ritmuri rapide de cresetere a exporturilor si importurilor de bunuri.”
In T1 2017, spre surprinderea tuturor, economia a crescut cu 5,7% fata de 4,8% in T4 2016, cresterea peste asteptari venind din industrie. Romania are o pondere a industriei de 23-24% in PIB, fata de UE care are 17-18% (Romania continua sa aiba industrie cu toate ca oamenii cred altceva), ceea ce inseamna ca orice crestere in acest sector se vede imediat in economie.
Multinationalele, care au ajuns inamicul PSD-ului din motive populiste, continua sa investeasca in industrie si sa creeze locuri de munca mai bine platite si cu o valoare adaugata mai mare.
Mai mult decat atat, BNR remarca faptul ca majorarile salariale, blamate de toti economistii, sunt acoperite de cresterile de productivitate. “Cresterea anuala a costurilor salariale unitare din industrie s-a atenuat comparativ cu trimestrul anterior, pe fondul unor noi castiguri de productivitate - in special in sectorul auto, dar si al efectului de baza majorarii salariului minim in luna mai 2016; in ramurile producatoare de bunuri de consum aceasta a ramas insa la un nivel de doua cifre.”
Peste 10 zile, pe 16 august, Institutul National de Statistica va anunta cu a evoluat economia in T2 si s-ar putea sa vedem o crestere din nou peste asteptari, peste 6%, iar plusul peste cresterea din consum sa vina din industrie, asa cum a fost in T1. Plus ca in date va intra si agricultura.
Dupa ce a vazut datele din economie, BNR si-a atenuat tonul, avertizarile, in privinta supraincalzirii economiei si a cresterilor salariale.
BNR remarca continuarea caderii din constructii. Aici investitiile statului in infrastructura sunt la pamant, cel mai scazut nivel de mai bine de 10 ani, ceea ce nu poate acoperi decat partial cresterea din rezidential si birouri.
Pe langa criza de pe piata fortei de munca, in economie incepe sa se simta din ce in ce mai mult criza investitiilor statului in infrastructura, criza intervenita pe seama blocajelor administrative, pierderii know how-ului si lipsa de interes a Guvernului si administratiilor locale pentru a impinge lucrurile dincolo de a asfalta drumurile comunale sau sateste pe unde nu mai trece nimeni. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1312 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007878 (s)