News Flash:

Sedinta de GUVERN: Olguta Vasilescu a propus Guvernului adoptarea OUG privind pensiile speciale

4 August 2017
942 Vizualizari | 0 Comentarii
olguta vasilescu
Guvernul discuta, in sedinta de vineri, proiectul de act normativ propus de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin care salariile politistilor se maresc cu 10 la suta, fiind prevazuta o crestere de 15 la suta si in ceea ce priveste personalul militar si civil. Ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu a propus, vineri, in sedinta de Guvern, adoptarea Ordonantei de Urgenta care stabileste ca pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la cresterile salariale si nu vor putea depasi media soldelor sau a salariilor nete.
„Avem acest proiect foarte important si dezbatut in spatiul public. Va propunem o Ordonanta de Urgenta care stabileste ca pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la cresterile salariale, ci doar in functie de coeficientul de inflatie. Actul normativ prevede, de asemenea, ca valoarea neta a pensiei de serviciu nu va mai putea depasi media soldelor sau salariilor nete cuprinse in baza de calcul a pensiei”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la inceputul sedintei de Guvern.
Lia Olguta Vasilescu a afirmat ca nicio pensie speciala aflata in plata nu se va micsora ca urmare a adoptrarii actului normativ.
„Precizam ca niciuna dintre pensiile speciale aflate in plata nu va fi micsorata ca urmare a adoptarii prezentei OUG. Totodata, nu sufera modificari nici baza de calcul si nu intervin schimbari in ceea ce priveste varsta de pensionare. Masurile au fost adoptate in vederea eliminarii inechitatilor dintre categoriile de pensionari, dar si in contextul in care exista pensii de serviciu care au crescut si cu 300% in ultimii ani ca urmare a cresterii salariale semnificative in respectivele domenii de activitate. Pot sa va dau exemplu de pensie speciala stabilita la un cuantum de aproximativ 7000 de lei in anul 2010 care a ajuns in prezent la valoarea de 22.000 de lei ca urmare a corelarii cu cresterile salariale adoptate ulterior”, a spus Vasilescu.
Ministrul Muncii a afirmat ca o adoptarea OUG propuse este „foarte necesara” in contextul in care legea prevede cresteri de salarii anuale semnificative in urmatorii, „ceea ce ar fi generat automat si actualizarea pensiilor de serviciu cu sume care ar putea produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat din care sunt suportate”.
Actul normativ reglementeaza pensiile personalului MAI, MAPN, al serviciilor de informatii, cel aeronautic, civil navigant profesionist, al corpului diplomatic si consular, al Curtii de Conturi, cel auxiliar din instante si parchete, al functionarilor parlamentari, dar si al membrilor Senatului si Camerei Deputatilor, a precizat Vasilescu.
„Pensiile magistratilor nu sunt incluse in categoriile enumerate mai sus pe motiv ca acestea au facut obiectul a doua sesizari la CCR”, a spus ministrul Muncii.
Olguta Vasilescu a mentionat ca pe ordinea de zi a sedintei de Guvern sunt inscrise si actele normative privind resterea indemnizatiilor persoanelor cu handicap si plafonarea indemnizatiei pentru mame la suma de 8500 de lei, „cat este maximun in UE, cat este in Germania”.
Proiect de crestere a salariilor politistilor cu 10% si cu 15% pentru personalul militar si civil 
"Eliminam unele discrepante intervenite in salarizarea dintre militari si functionarii publici cu statut special prin majorarea salariului cu 15 % in ceea ce priveste personalul militar si civil. Prin actul normativ de azi propunem pentru salariile politistilor din Ministerul Afacerilor Interne majorarea cu 10% a cuantumului brut al salariilor de functie. Propunem o majorare cu 15% a cuantumului brut al salariului de baza al personalului civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, cu execeptia personalului civil care a beneficiat deja, din cadrul MAPN", a declarat Carmen Dan la inceputul sedintei de guvern.
Ministrul anunta la inceputul saptamanii cresterea salariilor politistilor.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004825 (s)