News Flash:

Monumente istorice cu carte de vizita

8 August 2022
255 Vizualizari | 0 Comentarii
monumente istorice

Biroul Reabilitare Cartiere si Monumente Istorice propune spre aprobare Consiliului Local al Municipiului Timisoara, Regulamentul privind semnalizarea monumentelor istorice din Municipiul Timisoara. Acest document insumeaza si clarifica prevederile legale referitoare la semnalizarea monumentelor, atributiile si colaborarea intre autoritatile cu responsabilitati in domeniu si obligatiile proprietarilor, referitoare la procesul de evidentiere a statutului acestora de monument istoric a cladirilor de patrimoniu.

In Lista monumentelor istorice 2015, figureaza 97 obiective clasate monument istoric, pe teritoriul administrativ al municipiului Timisoara. Dintre acestea sunt desemnate 71 cladiri individuale, 22 ansambluri si 4 situri. 

"Doar parte dintre ele - cladiri individuale monument, situri sau cladiri parte din situri, din pietele principale din Cetate sau din ansamblul urban fabric, sunt semnalizate conform legislatiei specifice, la initiative diferite ale primariei sau Directiei Judetene pentru Cultura Timis. Ne dorim sa incheiem acest proces de semnalizare a monumentelor istorice.  Fiecare cladire care isi onoreaza locul, prin oamenii care au ridicat-o si locuit-o, prin calitatile istorice si arhitecturale, sa o facem cunoscuta ca atare, sa-si aiba propria <carte de vizita>." declara primarul Dominic Fritz. 

Primaria Municipiului Timisoara a amplasat in perioada 2010 - 2013, un astfel de suport cu insemnele specifice pentru semnalizarea monumentelor istorice pe fatadele a 60 de cladiri monument istoric sau care fac parte din sit sau ansablu clasat ca atare. 
De la inceputul anului au fost inventariate toate suporturile pentru semnalizarea monumentelor istorice deja amplasate si au fost notificati proprietarii imobilelor acolo unde aceste nu mai erau prezente conform evidentelor detinute de primarie, pentru reamplasare, acolo unde este cazul. Posibilitatea de reamplasare a unei noi placute de catre Primaria Timisoara va fi analizata doar in cazul in care placuta de semnalizare a fost furata si contravaloarea suportului nu a putut fi recuperat si in functie de resursele financiare disponibile. In aceast caz, proprietarul trebuie sa faca dovada sesizarii catre politie si a respectarii obligatiilor ce-i revin. 

Conform regulamentului propus, primaria, in colaborare cu DJCT va stabili numarul maxim de cladiri ce pot fi semnalizate anual, prioritizarea cladirilor ce urmeaza sa fie semnalizate si se vor stabili responsabilitatile pentru realizarea continutului de informatie si a design-ului suportului care contine elementele de identificare ale monumentului. Un alt rezultat al colaborarii va fi marcarea intr-un sistem GIS a datelor referitoare la statutul de monument istoric al cladirilor si la cele deja semnalizare.
Obligatiile de a permite amplasarea suportului si de intretinere a insemnului monument istoric revin proprietarului imobilului. 

Situatia suportului de semnalizare a monumentului istoric va fi comunicata periodic Biroului Reabilitare Cartiere si Monumente Istorice de catre Biroul Disciplina in Constructii al Politiei Locale a Municipiului Timisoara, odata cu verificarea starii fizice a imobilului. Masurile necesare vor fi aplicate de catre cele doua structuri. 

Aceste actiuni sunt menite sa protejeze cladirile monument istoric, si sunt un mijloc de informare, constientizare si promovare a statutului special al cladirilor cu valoare istorica si arhitecturala din orasul nostru. 
Dupa aprobarea regulamentului va fi reluata semnalizarea monumentelor istorice pana la evidentierea tuturor celor incluse in Lista monumentelor istorice existente pe teritoriul administrativ al Timisoarei. 
O parte dintre imobilele care urmeaza sa fie semnalizate sunt cuprinse in zonele prioritare de interventie ale Programului de sprijin financiar pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor din zonele prioritare de interventie din Municipiul Timisoara, prin care municipalitatea acorda finantare nerambursabila de 30% din valoarea lucrarilor eligibile (conform Legii nr. 153/2011) si 70% sub forma de sprijin financiar rambursabil, cu dobanda 0, pe o perioada de pana la 10 ani.
Detalii si consultanta referitoarea la Programul de sprijin financiar si situatia cladirii istorice sunt oferite de catre consilierii Biroului Reabilitare Cladiri Istorice si Monumente din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, cu sediul in Piata Traian, Str. Stefan cel Mare, nr. 2, date de contact: reabilitare.monumente•primariatm.ro sau la numerele de telefon 0752.224.171 sau 0374.555.160, de luni pana joi, intre orele 9:00 - 16:00. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1347 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005077 (s)