News Flash:

Membrii Parlamentului European își fac griji

Modificările planificate ale codului penal din Slovacia, motiv de îngrijorare pentru eurodeputați

18 Ianuarie 2024
123 Vizualizari | 0 Comentarii


Eurodeputații sunt profund îngrijorați de schimbările planificate ale codului penal din Slovacia și de închiderea unui parchet special, adâncind astfel criticile la adresa planului guvernului de la Bratislava de a accelera reformele, conform agenției Reuters.

Prin rezoluția aprobată de 496 din cei 630 de eurodeputați care au participat la vot, Parlamentul European a subliniat că modificările necesită o supraveghere mai strictă și a cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru a proteja statul de drept și independența judiciară.

Guvernul populist de stânga al premierului Robert Fico, aflat la conducere din octombrie, a prezentat modificările legislative în decembrie și a fost confruntat cu proteste aproape săptămânale organizate de partidele de opoziție liberală și conservatoare pro-occidentale.

Opoziția susține că reformele ar urmări să îi protejeze pe aliații guvernului actual de urmărirea penală și ar putea pune în pericol fondurile UE, în cazul în care se consideră că subminează statul de drept – o problemă care a stârnit dispute între Comisia Europeană și Polonia, precum și Ungaria.

Comisia Europeană și Statele Unite au ridicat deja obiecții privind ritmul rapid al reformelor, după ce guvernul a anunțat că va supune legislația votului în parlamentul slovac printr-o procedură accelerată.

Președinta slovacă Zuzana Caputova a amenințat cu utilizarea dreptului de veto față de legislație, cu toate că guvernul lui Fico ar putea trece peste decizia sa.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1184 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009944 (s)