News Flash:

Consideră concurența neloială!

Statele din estul Uniunii Europene, printre care și România, cer impunerea taxelor de import pentru cerealele din Ucraina

16 Ianuarie 2024
124 Vizualizari | 0 Comentarii

Țările din estul Uniunii Europene, inclusiv România, vor impunerea de taxe de import asupra cerealelor din Ucraina, invocând aspecte de concurență neloială, conform unei declarații transmise luni de Ministerul Agriculturii din Ungaria, conform Reuters.

România și alte state din Europa de Est îndeamnă la restricții privind importul de cereale ucrainene. Ministerul ungar menționează că miniștrii agriculturii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care solicită implementarea unor măsuri, argumentând că produsele agricole mai accesibile din Ucraina afectează negativ piețele lor de export.

Cei cinci semnatari se află printre cele șase state membre ale UE care produc o cantitate semnificativ mai mare de grâu și porumb decât au nevoie, considerând acest aspect cheia pentru securitatea alimentară europeană și suveranitatea strategică a Uniunii Europene, au subliniat miniștrii.
„De aceea Bruxelles-ul trebuie să introducă măsuri care să protejeze piețele statelor membre care se învecinează cu Ucraina, ajutându-le în același timp să-și folosească întregul potențial de export”, se precizează în scrisoarea semnată de miniștri, inclusiv de ministrul Ungariei, Istvan Nagy.

„Una dintre aceste măsuri ar putea fi introducerea de taxe de import pentru produsele agricole cele mai sensibile”.


Dimensiunile extinse ale fermelor din Ucraina determină ca exporturile de cereale ale țării să fie mai accesibile, ceea ce conduce la excluderea fermierilor din UE de pe piețele lor tradiționale de export, au declarat miniștrii.

Fermierii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia au suferit pagube semnificative de când Uniunea Europeană a eliminat anul trecut cotele de import și taxele la cerealele din Ucraina, au afirmat aceștia.

De asemenea, miniștrii au solicitat Comisiei Europene, organul executiv al blocului, să efectueze o analiză într-un raport pentru a evalua conformitatea liniilor directoare de producție ale Ucrainei cu standardele UE.

Aceste plângeri au fost adresate comisarului UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, și comisarului agricol, Janusz Wojciechowski.

Exporturile de cereale au generat tensiuni rare între Kiev și vecinii săi din UE, deoarece Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene, încercând să compenseze exporturile mai lente prin porturile Ucrainei la Marea Neagră după invazia rusă din 2022.

Fermierii din aceste țări au protestat împotriva acestor transporturi, susținând că acestea afectează negativ piețele locale.

În septembrie anul trecut, Polonia, Slovacia și Ungaria au impus restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția importurilor în cele cinci țări vecine Ucrainei din cadrul UE.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1119 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005132 (s)