News Flash:

Mircea Dinescu, la 24 de ani de la Revolutie: "Lumea e deprimata, nu consuma entuziasm, puterea de cumparare a scazut"

26 Decembrie 2013
1223 Vizualizari | 0 Comentarii
Mircea Dinescu a declarat pentru MEDIAFAX, la 24 de ani de la Revoluţie, că şi acum, din păcate, lumea este deprimată şi nu consumă entuziasm, iar puterea de cumpărare a scăzut, oamenii uitandu-se la produse precum "la broasca cu păr şi la elefantul cu două trompe de la Antipa".
Poetul, editoristul şi analistul politic Mircea Dinescu a afirmat că "Marx nu şi-a închipuit că după comunism o să urmeze din nou capitalism, un capitalism făcut de securişti şi de foşti activişti de partid".
"Sigur că după 25 de ani, tinerii de atunci au mai adăugat încă 25 de ani, sunt toţi maturi, probabil că marea majoritate şi-au consumat entuziasmul destul de repede în primele zile sau în prima lună de atunci pentru că ce s-a întamplat după aceea evident că nu avea cum să mulţumească pe nimeni", a afirmat acesta pentru MEDIAFAX.
Totodată, Mircea Dinescu a subliniat că sistemul comunist romanesc a fost greşit şi nu a avut legătură cu ceea ce înseamnă comunism, precizand că nici "capitalismul romanesc nu seamănă cu cel din lumea occidentală, ci mai degrabă cu cel din America Latină (...) cu un strat foarte subţire de oameni foarte bogaţi şi cu un gol uriaş care a aruncat în aer clasa de mijloc care ar fi trebuit să existe pană acum şi care nu există. Există oameni foarte bogaţi şi oameni foarte săraci", a adăugat analistul politic.
De asemenea, în contextul protestelor care se desfăşoară în Capitală de aproape patru luni, Mircea Dinescu a afirmat că ieşirea tinerilor în stradă este "singurul lucru nemaipomenit care s-a întamplat în ultimii 23 de ani". "Eu, personal, am suferit întotdeauna că tinerii sunt apolitici, că nu vin la vot, că nu-i interesează, trăiesc în lumea lor cu muzica, cu internetul şi că nu au treabă cu realitatea politică romanească", a mai spus scriitorul.
Din punctul său de vedere, societatea civilă "care a murit pe vremea lui Emil Constantinescu, după ce a renăscut şi a murit destul de repede", a căpătat din nou viaţă "într-o formă foarte interesantă". Editorialistul a afirmat că, în acest moment, există două extreme care se află pe aceeaşi baricadă.
"Vedem tineri ieşiţi în stradă pe biciclete şi protestand împotriva întregii clasei politice şi pe de altă parte, mai vedem un lucru interesant, vedem la ţară, oameni în varstă şi tineri ţărani care s-au revoltat pentru că le sunt poluate zonele, li se otrăvesc fantanile şi s-au creat doi poli foarte interesanţi în Romania. Nu mai există acea chestie de pe vremea comunismului, secera şi ciocanul, adică clasa muncitoare şi ţărănimea muncitoare, ci există intelectualitatea - care reacţionează la otrăvirea Romaniei - şi ţăranii", a declarat poetul.
Intrebat dacă cei doi poli vor putea produce o schimbare, Mircea Dinescu a precizat că "aparent nu se schimbă nimic pentru că clasa politică se ţine cu dinţii de scaune". Dinescu a subliniat că există o dezamăgire atat de mare în randul populaţiei şi că "nu mai există iubirea şi fanatismul ideologic care erau acum 10-15 ani cand se certau soţi cu soţii pentru că unii ţineau cu ţărăniştii, alţii cu Ion Iliescu".
"Au fost oameni care au divorţat. S-a terminat cu marea iubire. Nu mai există lideri politici care să creeze în jurul lor, să funcţioneze ca un magnet aşa, cum au fost Ion Iliescu, chiar şi Emil Constantinescu, şi Băsescu (Traian, n.r.). La ora aceasta este o zonă gri şi nu se mai consumă entuziasm în populaţie", a mai declarat acesta.
Editorialistul a afirmat că, dacă în '89 se trăia într-o zonă gri şi a unei dezamăgiri profunde de lumea aceea", din păcate, şi "acum lumea este deprimată".
"Dacă te uiţi în trenuri sau în metrouri, nu mai există spiritul acela latin care exista pe vremuri că noi suntem ca şi italienii, vorbăreţi, comunicativi, oamenii nu mai comunică între ei. E un lucru destul de trist după părerea mea şi asta vine şi de la nivelul de trai foarte scăzut al oamenilor şi de la lipsa de speranţă", a mai precizat acesta.
Pe de altă parte, Mircea Dinescu a subliniat că puterea de cumpărare a societăţii a scăzut, iar politicienii nu au simţul realităţii, afirmand că oamenii merg la cumpărături şi "se uită la produse precum se uită la Antipa la broasca cu păr şi la elefantul cu două trompe".
"Eu bantui prin ţară. (...) Faptul că acum cateva zile am fost în piaţă la Calafat şi erau mai mulţi vanzători de fructe, de legume decat cumpărători, acesta este un semn că la noi nu funcţionează societatea de consum. (...) Am lansat eu o formulă, la noi e societate de abţinere. La noi vin mulţi oameni, pensionarii şi clasa de mijloc, şi se uită oamenii la produse cum se uită oamenii la Antipa la broasca cu păr şi la elefantul cu două trompe. (...) Puterea de cumpărare a omului a scăzut şi politicienii nu au simţul realităţii", a mai spus acesta.
Mircea Dinescu a încheiat într-o notă amuzantă, afirmand că, dacă înainte de '89 cutia de scrisori reprezenta un lucru frumos, în momentul de faţă, aceasta ar trebui să poarte numele de "caine rău".
"Ce a devenit cutia cu scrisori - care era un lucru frumos înainte de '89 - eu tot aşteptam să fiu invitat în străinătate, la un festival sau să îmi scrie un prieten, era un prilej de bucurie, puteai găsi o scrisoare, în afară de telegrame dacă se întampla vreo nenorocire. Acum, pe cutia de scrisori ar trebui să scrie «caine rău» pentru că desfaci capacul şi vezi somaţie că nu ţi-ai plătit curentul, că ţi-au tăiat gazele, că nu ţi-ai plătit impozitele, se varsă peste tine o grămadă de scrisori sinistre. Eu nu mai suport cutia de scrisori", a încheiat Mircea Dinescu.

mircea dinescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1212 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005694 (s)