News Flash:

Ministerul Sanatatii: Medicii de familie si specialistii pot prescrie mai multe analize, nu si pentru a doua opinie

14 Februarie 2014
1173 Vizualizari | 0 Comentarii
Medicii de familie şi specialiştii vor putea prescrie o gamă mai variată de analize, dar dacă pacientul vrea o a doua opinie va trebui să plătească pentru alte investigaţii, a precizat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii (MS) Adrian Pană, vineri, într-o videoconferinţă. Principala modificare adusă în legislaţie pentru sectorul paraclinic vizează faptul că medicul de familie şi specialistul din ambulatoriu vor putea prescrie o gamă mai variată de analize medicale astfel încât să poată închide episoadele de îngrijire pentru un număr mai mare de pacienţi, în special cu afecţiuni cronice, a arătat Pană, vineri, în cadrul unei videoconferinţe cu reprezentanţii direcţiilor judeţene de sănătate publică, caselor judeţene de sănătate, spitalelor, asociaţiilor medicilor de familie, Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, colegiilor judeţene ale medicilor, colegiilor judeţene ale farmaciştilor, Colegiului Medicilor Dentişti, asociaţiilor de pacienţi şi sindicatelor.

Aceste prevederi nu includ însă şi a doua opinie, astfel că, în cazul în care un pacient nu va fi mulţumit de un prim set de analize, acesta va plăti pentru alte investigaţii, a explicat Pană.

"Concret, pentru monitorizarea bolilor oncologice, orice investigaţie imagistică CT sau RMN trebuie recomandată conform standardelor internaţionale. În condiţiile în care investigaţia nu se supune acestor standarde, furnizorului care a efectuat investigaţia respectivă nu i se va deconta serviciul şi investigaţia respectivă va trebui să fie efectuată din nou", a mai spus secretarul de stat.

Furnizorii care nu vor respecta criteriile stabilite pentru furnizarea serviciilor medicale nu vor putea intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, a subliniat acesta, adăugând că, în contractul cadru, vor exista criterii clare prin care casa poate contracta servicii cu furnizori autorizaţi, certificaţi privind calitatea analizelor.

"Un alt lucru esenţial care va fi monitorizat anul acesta în relaţia contractuală cu casele de asigurări este dublarea, triplarea analizelor medicale uzuale sau unor investigaţii imagistice care se efectuează din motive subiective, nu că le-ar dori pacientul, ci pentru că medicul respectiv nu este mulţumit de rezultatul respectivei analize", a mai spus Pană.

Secretarul de stat a ţinut să precizeze că este vorba, în special, de pacienţii cronici care sunt programaţi pentru internare sau pentru o operaţie şi cărora li se efectuează nişte analize în ambulatoriu de specialitate după care, dacă se internează în spital, la câteva zile, se repetă aceleaşi analize în laboratorul spitalului, iar spitalului i se decontează analizele efectuate. Aceste analize sunt dublate fără să existe un suport sau o dovadă clinică că ele trebuiau să fie repetate.

Adrian Pană a mai spus că fondurile pentru sectorul paraclinic vor creşte substanţial în 2014 şi că speră că ele vor fi utilizate echitabil. Până acum fondurile pentru acest sector se terminau după primele şapte - zece zile ale luni, iar apoi pacientul fie era programat pentru luna următoare, fie plătea pentru analizele respective.

Pană a atras atenţia că, fără un mecanism de monitorizarea şi un audit semestrial al casei privind utilizarea banilor pentru investigaţii paraclinice, fondurile tot nu vor fi suficiente niciodată.

Există, în prezent, discuţii la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi al Ministerului Sănătăţii referitoare la actualizare unor tarife pentru anumite proceduri şi investigaţii paraclinice.

"O endoscopie în spitalele publice este decontată cu 28 de lei, iar în privat preţurile variază între 80 şi 300 de lei. Investigaţia trebuie să fie decontată cât mai aproape de realitate", a mai spus Pană.

Noul pachet de servicii aduce modificări şi în ceea ce priveşte medicina dentară. Pentru copii, va fi un pachet de servicii preventive mai ales pentru perioada în care aceştia trec de la dentiţia de lapte la cea definitivă. În ceea ce priveşte persoanele vârstnice, noul pachet permite decontarea unor proteze.

Secretarul de stat a precizat că suma alocată pentru medicina dentară în 2014 este de 80 de milioane de lei.

Referindu-se la îngrijirea la domiciliu, Pană a spus că noua legislaţia încurajează spitalele să creeze reţele de îngrijire la domiciliu.

"Serviciile de reabilitare sunt absolut esenţiale după boli cum ar fi infarctul miocardic acut, accident vascular cerebral, afecţiuni respiratorii cronice care sunt invalidante în stadiile terminale ale bolii, afecţiuni tratate de medicii ortopezi, în special proteze de genunchi, de şold, la vârstnic, dar şi la alte articulaţii, cât şi după fracturi complexe", a arătat secretarul de stat, menţionând că, dacă pacienţii beneficiază de recuperare rapidă, vor fi diminuate costurile asistenţei spitaliceşti.

Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1309 (s) | 43 queries | Mysql time :0.010121 (s)