News Flash:

Bine de știut!

Ministerul Finanțelor a lansat recent o campanie de informare privind facturarea electronică

4 Ianuarie 2024
162 Vizualizari | 0 Comentarii


Ministerul Finanțelor a demarat recent o campanie de informare cu privire la facturarea electronică, obligatorie pentru toate companiile începând cu 1 ianuarie 2024. În paralel, în mijlocul lunii decembrie, Ministerul Finanțelor a publicat un ghid comprehensiv, furnizând toate detaliile necesare celor care intenționează să utilizeze e-Factura.

Ghidul este disponibil la adresa: https://mfinante.gov.ro/despre-minister. Procesul de implementare a e-Factura va fi divizat în două etape distincte. În prima etapă, cuprinsă între 1 ianuarie 2024 și 30 iunie 2024, operatorii economici persoane impozabile stabilite în România, indiferent de statutul lor înregistrat sau neînregistrat în scopuri de TVA, sunt obligați să raporteze toate facturile emise în relația B2B și cu instituțiile publice. Această obligație nu se aplică relațiilor B2G și este valabilă pentru facturile emise începând cu 1 iulie 2022. De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România, au obligația, începând cu 1 ianuarie 2024, să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România.


Anumite operațiuni sunt excluse de la obligația utilizării sistemului național de facturare electronică RO e-Factura. Acestea includ livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de către altă persoană în cont propriu, livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de către altă persoană în cont propriu, cu excepția bunurilor transportate de cumpărător însuși și utilizate la echiparea sau alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricărui alt mijloc de transport cu uz privat, precum și livrările intracomunitare de bunuri.

În cea de-a doua etapă, care începe la 1 iulie 2024, emitenții de facturi electronice sunt obligați să le transmită destinatarilor utilizând sistemul național de facturare electronică RO e-Factura. Pentru operațiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2), sunt recunoscute doar facturile care îndeplinesc condițiile stipulate de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021. Utilizarea facturii electronice este supusă acceptării de către destinatar, cu excepția facturilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, primirea și înregistrarea de către destinatarii persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România, în relația B2B, fără a fi transmisă prin sistemul național de facturare electronică RO e-Factura, constituie contravenție și se sancționează cu o amendă echivalentă cu cuantumul TVA înscris în factură. Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național de facturare electronică RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă în intervalul de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definite conform legii, cu amendă între 2.500 lei și 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definite conform legii, și cu amendă între 1.000 lei și 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice. Cu excepția, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național de facturare electronică RO e-Factura nu se sancționează.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1138 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004862 (s)